ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η τέχνη εμπνέει

η-τέχνη-εμπνέει-271008

Εγκαινιάζεται σήμερα Τρίτη 17 Οκτωβρίου στις 8μ.μ. η έκθεση ζωγραφικής της Αρετής Γαζή-Κάρλου στον εκθεσιακό χώρο Ηλίου Μέλαθρον του κοινωφελούς Ιδρύματος Δεληγεώργη, Γκλαβάνη 37 και Αλεξάνδρας (1ος όροφος). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά 7μμ-10μμ.

Η Αρετή Γαζή-Κάρλου αγάπησε από μικρή τη ζωγραφική. Είχε την τύχη να γνωρίσει σε νεαρή ηλικία τον αείμνηστο ιατρό Βασίλη Κάρλο, ταλαντούχο ζωγράφο και γλύπτη της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, ο οποίος αναγνώρισε το ταλέντο της, την παντρεύτηκε και τη μύησε στην ζωγραφική τέχνη που ήταν καθοριστική για τη ζωή και των δύο. Περπάτησαν μαζί για 53 χρόνια, δυαδική ομοιότητα στη ζωή και στη δημιουργία έως το τέλος, που ο μέντοράς της, ο Βασίλης Κάρλος έφυγε από τη ζωή. Έδωσαν μιαν υπόσχεση με τα χέρια κρατημένα σφιχτά… «όποιος μείνει στη ζωή να μην αφήσει ποτέ τον δρόμο της τέχνης»… υπόσχεση που βιώνει στην ψυχή και στην καρδιά της ζωγράφου, άσβηστη φλόγα της έμπνευσής της.

Η δημιουργός, η όποια ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα, έχει πολύ στενούς και παλιούς δεσμούς με τον τόπο μας μιας και έζησε εδώ μαζί με τον σύζυγό της όταν εκείνος υπηρέτησε για χρόνια την ιατρική και την τέχνη στο Πήλιο και στον Βόλο. Αλλά στενοί δεσμοί υπάρχουν και με την οικογένεια και το Ίδρυμα Δεληγεώργη, για το οποίο ο Βασίλης Κάρλος έχει φιλοτεχνήσει τις προτομές του Γιούλα Δεληγεώργη και του Νικολάου Δεληγεώργη που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο του ομώνυμου Ιδρύματος, όπως επίσης και μία ακόμη προτομή του Γιούλα Δεληγεώργη τοποθετημένη στο πάρκο του Σταδίου στο Βελεστίνο.

Η ζωγράφος έχει εκθέσει έργα της παλαιότερα στην Αθήνα, σε ομαδικές εκθέσεις και σε μια ατομική, με μεγάλη επιτυχία και άριστες κριτικές. Στην παρουσία της στην εκπομπή της Εύας Ευαγγελίδου το 1976 στην ΕΡΤ, όσοι την παρακολούθησαν, ακόμα θυμούνται με πόση αγάπη και γλαφυρό λόγο μιλούσε για τις τέχνες και ιδιαίτερα τη ζωγραφική, και για τους τόπους που έχει περπατήσει.

Οι ελαιογραφίες της εκφραστικές, με τάση στον ιμπρεσιονισμό, απεικονίζουν θέματα από την ελληνική ύπαιθρο, τους γραφικούς οικισμούς, τη φύση και τα πρόσωπα. Οι τολμηρές πινελιές της στις εναλλαγές των χρωμάτων δίνουν ζωντάνια στους πινάκες της που εμπνέουν μια αίσθηση ρομαντισμού, και φέρνουν στο φως τον πολύχρωμο συναισθηματικό κόσμο της. Τη ζωγραφική της Αρετής Γαζή-Κάρλου θα απολαύσουμε στην πόλη μας για δέκα ημέρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου