ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Βιογραφία μιας ηχογράφησης»

βιογραφία-μιας-ηχογράφησης-344493

Μεθαύριο Παρασκευή 25 Αυγούστου στις 9μμ, στο υπαίθριο θέατρο Χόρτου, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ των Ιωάννη Γρηγορόπουλου και Μιχάλη Αριστείδου «Viktor Ullmann: βιογραφία μιας ηχογράφησης», στο πλαίσιο του 33ου Φεστιβάλ του Ιδρύματος Αγγελίνη – Χατζηνίκου.

Η ταινία αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Εβραίου μουσικοσυνθέτη Βίκτορ Ούλμαν, που εξοντώθηκε από τους Ναζί στο Άουσβιτς το 1944.

Ο Ούλμαν ήταν ένας από τους 30.000 έγκλειστους Εβραίους στο στρατόπεδο του Τερέζιενσταντ, ένα «πρότυπο» στρατόπεδο βιτρίνας το οποίο δημιούργησαν για προπαγανδιστικούς λόγους οι Ναζί. Σ’ αυτό το στρατόπεδο ο Ούλμαν έγραψε και παρουσίασε ορισμένα από τα έργα του. Οι επτά σονάτες για το πιάνο που έγραψε κατά την διάρκεια του εγκλεισμού του παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά μέσα στο Τερέζιενσταντ από τις πιανίστες Έντιθ Κράους και Αλίς Χερτς Σόμερ. Το 2014, με αφορμή την ηχογράφηση αυτών των κομματιών από την πιανίστα Μαρία Γκαρθόν, η Αλίς, η Έντιθ και πολλοί άλλοι μιλούν για τον Βίκτορ Ούλμαν σαν καλλιτέχνη αλλά και σαν άνθρωπο.

Η ταινία έχει διάρκεια 33 λεπτά και η είσοδος είναι δωρεάν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου