ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αυγουστιάτικες παρακλήσεις

αυγουστιάτικες-παρακλήσεις-382269

ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθούν φέτος, το διάστημα από 1 έως 13 Αυγούστου, οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις», ένας θεσμός που καθιερώθηκε από τη Μαγνήτων Κιβωτό. Οι Αυγουστιάτικες παρακλήσεις είναι ένας κύκλος εκδηλώσεων που συνδυάζουν τη θρησκευτική κατάνυξη με την προετοιμασία για το επονομαζόμενο «Πάσχα του Καλοκαιριού», τον Δεκαπενταύγουστο, και τις μουσικές παραστάσεις σε εμβληματικούς χώρους και εκκλησιαστικά μνημεία, με παραδοσιακά μουσικά σχήματα που συνέδεσαν την παραδοσιακή μουσική, τον λόγο και τον λαϊκό πολιτισμό.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι «Αυγουστιάτικες παρακλήσεις», αναμένεται να αποτελέσουν και φέτος ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός στην περιφέρεια. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί για την παρουσίαση του προγράμματος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος, τόνισε ότι οι Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις θα καλύψουν όλη την περιοχή της Μαγνησίας και όχι μόνο, από το Πήλιο έως τον Αλμυρό αλλά και την Αγιά.

Φέτος τρία μουσικά σχήματα θα συμμετέχουν στον κύκλο εκδηλώσεων, και συγκεκριμένα η ορχήστρα «Ιωνία», παραδοσιακό σχήμα που αποτελείται από τους Νίκο Κερασιώτη (κλαρίνο), Μαρίνα Σαμαρά – Μπαρούτα (τραγούδι), Κωνσταντίνο Μούτο (λαούτο – τραγούδι) και Αναστασία Λύτρα (κρουστά), και η ορχήστρα «Ραστωδία», που αποτελείται από τους Ζηση Γεωργαλά, Θάνο Δραγάνη, Στράτο Μεγκέ και Αχιλλέα Τίγκα.

«Οι εκδηλώσεις είναι πλέον γνωστές και αναμένονται από τον κόσμο. Φέτος πιστεύουμε ότι θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή, όχι μόνο κατοίκων αλλά και επισκεπτών», σημείωσε ο κ. Ιγνάτιος.

Αμέσως μετά το θρησκευτικό μέρος, ο κόσμος βγαίνει στα προαύλια των ιερών ναών όπου «η εκκλησιαστική κοινότητα μεταφέρει το πανηγύρι της χαράς από το εσωτερικό του ναού στον ανοιχτό αέρα του προαυλίου του, διατρανώνοντας την πίστη πως η ζωή είναι ενιαία».

Μία από τις εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθεί στις Αφέτες, την Τετάρτη 2 Αυγούστου, σε συνεργασία με τις «Αφέντρες των Αφετών».

Η πρόεδρος του συλλόγου, Λίτσα Παρισάκη, υπογράμμισε τη σημασία των εκδηλώσεων: «Στις μέρες μας που είναι περίεργες, η τοπική Εκκλησία δημιουργεί έντονη δραστηριότητα για τη διατήρηση της παράδοσης, που πάντα έχει ανάγκη ο άνθρωπος».

Το πρόγραμμα

*Τρίτη 1η Αυγούστου: Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Αλμυρού, 19:30, υπεύθυνος Κώστας Γκουντάρας, Ορχήστρα «Ιωνία»

*Τετάρτη 2 Αυγούστου: Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Αφέτες, 19:30, σε συνεργασία με τις «Αφέντρες των Αφετών», Παραδοσιακό Σχήμα

*Πέμπτη 3 Αυγούστου: Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Βελίκα Αγιάς, 19:30, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βελίκας Αγιάς «Ο Φιλοκτήτης», Παραδοσιακό Σχήμα

*Παρασκευή 4 Αυγούστου: Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βελεστίνου, 19:30, Ορχήστρα Ιωνία

*Κυριακή 6 Αυγούστου, 19:30, Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, Ορχήστρα «Ιωνία»

*Δευτέρα 7 Αυγούστου: Ιερός Ναός Αγίου Τριανταφύλλου Ζαγοράς, 19:30, Παραδοσιακό Σχήμα

*Τρίτη 8 Αυγούστου: Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Κατηχωρίου, 19:30, Ορχήστρα «Ραστωδία»

*Πέμπτη 10 Αυγούστου, 19:30, Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας Βόλου, Ορχήστρα «Ιωνία»

*Παρασκευή 11 Αυγούστου: Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Σούρπης, 19:30, Ορχήστρα «Ραστωδία»

*Σάββατο 12 Αυγούστου, 19:30, Ιερός Ναός Γενεσίου Θεοτόκου Φυτόκου, Ορχήστρα «Ραστωδία»

*Κυριακή 13 Αυγούστου: Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών Πηλίου, 19:30, Ορχήστρα Ραστωδία.

Στις εκδηλώσεις, στο πνεύμα των ημερών, θα αναφέρονται με εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις τους οι Ηλίας Λιαμής και Δημήτρης Καραβασίλης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου