ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Aντάμωμα συλλόγων αλησμόνητων πατρίδων

aντάμωμα-συλλόγων-αλησμόνητων-πατρίδ-413511

Της Αργυρώς Μάμαλη – Κοπάνου

«Ταξιδεύοντας στις αλησμόνητες πατρίδες με χορούς και τραγούδια» θα είναι ο τίτλος εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή 30 Ιουνίου και ώρα 8.30μ.μ., στο Θερινό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας. Είναι μία προσπάθεια που επιχειρείται για τρίτη φορά στην πόλη μας, με τη διαφορά όμως ότι εφέτος συμμετέχουν περισσότεροι σύλλογοι και τη διοργάνωση -για πρώτη φορά στον Καλλικρατικό Δήμο- έχει αναλάβει η Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού και η Δημοτική Ενότητα Νέας Ιωνίας, σε συνεργασία με τη Δ/νση Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Δέκα σωματεία με έδρα τη Μαγνησία, ο «Φιλοπρόοδος Σύλλογος Νέας Αγχιάλου», ο Σύλλογος Καταγομένων εξ Ανατολικής Ρωμυλίας, ο Σύλλογος Διατήρησης της Παράδοσης Ανατολικής Ρωμυλίας, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θρακών, ο Πολιτιστικός – Αθλητικός Σύλλογος «η Νέα Αγχίαλος», η Ένωση Ποντίων, ο Σύλλογος Καππαδοκών Βόλου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι», η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών «Μνήμες Προσφύγων», όλα με έντονη δραστηριότητα προς την κατεύθυνση διατήρησης και προβολής της πολιτισμικής παράδοσης των προγόνων μας από τις αλύτρωτες πατρίδες, συμπράττουν και παρουσιάζουν ένα θέαμα με χορό, ζωντανή μουσική και τραγούδι, δρώμενα, λόγο και εικόνα, ζωντανεύοντας μνήμες από τις πατρογονικές εστίες.

Ένα άρωμα από την Ανατολική Ρωμυλία, την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο, την Καππαδοκία, τα Παράλια και το Εγγλεζονήσι της Μικράς Ασίας, με χορούς όπως «Σβαρνιστός», «Ζωναράδικος», «Δεντρίτσι», «Σερρανίτσα», «Κότσιαρι», «Πυρρίχειος», «Άιβασιλιάτικος», «Απτάλικος», «Ξύλα Μυτιλήνης» κ.ά, που θα αποδώσουν τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων -πάνω από διακόσιοι χορευτές- υπό τον ξεχωριστό ήχο των μουσικών οργάνων που αντιπροσωπεύουν κάθε περιοχή. Τη μουσική επιμέλεια της παραδοσιακής ορχήστρας θα έχει ο Θανάσης Δραγάνης.

Μία πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού με επικεφαλής την αντιδήμαρχο κ. Γεωργία Μποντού-Τοκαλή και της Δημοτικής Ενότητας Ν. Ιωνίας με πρόεδρο την κ. Σοφία Μαχαίρα, σε συνεργασία με το ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ αφενός, και αφετέρου μια συλλογική προσπάθεια και συνεργασία των προέδρων και των μελών των Δ.Σ. των συλλόγων, των δασκάλων, των χορευτών, των τεχνικών και των μουσικών που τελικά ευόδωσε, παραμερίζοντας τεχνικά και άλλα θέματα, με σκοπό αφενός τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών των συλλόγων, και αφετέρου την προσφορά μιας εκδήλωσης με πλούσιο θέαμα στο κοινό της Μαγνησίας, προβάλλοντας παράλληλα στοιχεία του πολιτισμού και της παράδοσης από τις άλλοτε ακμαίες ελληνικές περιφέρειες.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Γρηγόρης Γαλάτης, την εικόνα θα επιμεληθεί η Έλενα Κατσιρέλου, τον στολισμό του χώρου προσφέρει το ανθοπωλείο «Νούφαρο» της Ρ. Ματσέλη. Την παρουσίαση και επιμέλεια των κειμένων έχει αναλάβει η γράφουσα. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου