ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι»

ιφιγένεια-εν-αυλίδι-423890

Τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βόλου «Προμηθέας» κλείνουν τη σχολική χρονιά με τη θεατρική παράσταση αρχαίου ελληνικού δράματος «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, η οποία θα παρουσιαστεί στον υποβλητικό χώρο του αρχαίου θεάτρου της Δημητριάδος (ρωμαϊκό υδραγωγείο – θέση «Δόντια»). Η τραγωδία του Ευριπίδη παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα 19 Ιουνίου στις 20:30, στο πλαίσιο κοινής εκπαιδευτικής δράσης και συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων του «Προμηθέα» παρουσιάζουν παράσταση αρχαίου ελληνικού δράματος, επιχειρώντας να προσεγγίσουν με έναν σύγχρονο τρόπο την παγκόσμια κληρονομιά του αρχαίου δράματος. Συγκεκριμένα, κατά το σχολικό έτος 2013-2014, οι μαθητές του «Προμηθέα» ανέβασαν δυο φορές με μεγάλη επιτυχία την παράσταση αρχαίου δράματος «Ιφιγένεια η εν Ταύροις», του ίδιου τραγικού ποιητή. Η παράσταση «διδάχτηκε» αρχικά στην αυλή του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και στη συνέχεια στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, όπου οι μαθητές με φόντο το αρχαιολογικό μνημείο και τη μυστηριακή αύρα του θεάτρου, αναβίωσαν τη διδασκαλία της αρχαίας τραγωδίας στην κεντρική ορχήστρα. Κατά το σχολικό έτος 2015-2016, η θεατρική ομάδα των εκπαιδευτηρίων παρουσίασε την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη» στην αυλή του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, που έγινε αποδεκτή από το κοινό με ιδιαίτερη θέρμη και ενθουσιασμό για τις ερμηνείες των συντελεστών της.

Στην παράσταση, τον ρόλο της κεντρικής ηρωίδας, της Ιφιγένειας, ερμηνεύει η μαθήτρια του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων, Κουγκούνη Αντωνία. Στον ρόλο του Αγαμέμνονα ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου, Νικόλαος Παπαγεωργίου. Τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας και της Ευριδίκης θα υποδυθεί η μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου, Βικτώρια Μπέη ενώ του Μενέλαου ο Ευγένιος Γκαγιόσο, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου. Τον Αχιλλέα θα ενσαρκώσει ο Μηνάς Τζοάννος και τον Γέροντα ο Σταύρος Βοσινάκης, μαθητές της Α’ Γυμνασίου. Φρουρός θα είναι ο Κωνσταντίνος Κέκος, μαθητής της Β΄ Γυμνασίου. Τον Α΄ Άγγελο θα υποδυθεί ο Πάρις Μορφωνιός, και τον Β΄ Άγγελο ο Φοίβος Ναχμίας, μαθητές της Β΄ Γυμνασίου. Τον Απεσταλμένο θα υποδυθεί ο Γεώργιος Κωστίμπας μαθητής της Α΄ Γυμνασίου.

Στον Χορό συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνος Σαραντωνίδης, Ελένη – Μαρία Σιαφάκα, Πάρις Φκιαράς και Χαρά Χαραλάμπους, μαθητές της Α΄ γυμνασίου, Κάλλη Αναστασοπούλου και Γιοβάννα Γιαννούλη, μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου, Αικατερίνη Πανταζή, μαθήτρια της Α΄ Λυκείου, Μαρία Μαρίνου και Αλεξάνδρα Ζμπούγκιν, μαθήτριες της Β΄ Λυκείου. Τον ρόλο της κορυφαίας του Χορού θα υποδυθεί η μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου, Φωτεινή Κουτρούμπα.

Τη διδασκαλία των κειμένων έχουν επιμεληθεί η Χριστίνα Μορφωνιού, διευθύντρια-υπεύθυνη σπουδών των Εκπαιδευτηρίων και ο Χριστόφορος Ζολώτας, φιλόλογος-θεατρολόγος. Στο ούτι, τον αυλό, την κιθάρα και τα κρουστά ο Θανάσης Δραγάνης, στο κανονάκι, τα κρουστά και το τρίγωνο ο Ζήσης Γεωργαλιός, ενώ τον φωτισμό και τον ήχο θα επιμεληθεί ο Μάνθος Μπάτελης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση αρχαίων οργάνων όπως κιθαρίς, δίαυλος, λύρα κ.ά. από την προσωπική συλλογή του μουσικού Θανάση Δραγάνη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για τη διευκόλυνση της μετάβασης του κοινού στον αρχαιολογικό χώρο του Θεάτρου Δημητριάδος, τα Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» έχουν φροντίσει για τη δωρεάν μεταφορά από και προς τον χώρο του θεάτρου με λεωφορείο, που θα βρίσκεται στο δημαρχείο αύριο στις 20:00. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να μεταφερθούν με το λεωφορείο, να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 24210-64888.

Τα Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» διατυπώνουν ευχαριστίες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων το Σωματείο Φίλων, Γονέων και Αποφοίτων «Προμηθέα», τους γονείς – κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου για τη συνδιοργάνωση, το ΔΗΠΕΘΕ-ΔΟΕΠΑΠ Βόλου για την ευγενική παραχώρηση στολών και σκηνικών, τους χορηγούς για την ευγενική τους συνεισφορά και προσφορά καθώς και όλους όσοι συντελούν και συνδράμουν για την παρουσίαση αυτής της μαγευτικής βραδιάς αναβίωσης του αρχαίου ελληνικού δράματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου