ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Κερασιά μέσα από εικόνες

η-κερασιά-μέσα-από-εικόνες-440558

Η ιστορία της Κερασιάς μέσα από εικόνες, ξεπροβάλλει στην εκδήλωση που διοργανώνεται το προσεχές Σάββατο 10 Ιουνίου στις 20.30 στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς. Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, προβολή VIDEO και ομιλίες από ειδικούς της φωτογραφίας, πάντοτε σε συνεργασία και με την Τοπική Κοινότητα Κερασιάς του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά φωτογραφικό υλικό του Μεσοπολέμου και της Δεκαετίας του ’50, των πανελληνίως καταξιωμένων φωτογράφων Στέφανου και Νίκου Στουρνάρα, και του Στέφανου Αλεξάνδρου.

Την επιμέλεια της έκθεσης και την επιλογή των φωτογραφιών έχουν με ιδιαίτερο τρόπο φροντίσει ο Νικόλαος Στουρνάρας και ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ενώ θα γίνει προβολή 25λέπτου βίντεο σε σκηνοθεσία Σταύρου Ψυλλάκη, που φέρει τον τίτλο: « Στέφανος Αλεξάνδρου, ο φωτογράφος, ο φίλος ο άνθρωπος».

Βασικός ομιλητής θα είναι ο γιός του μεγάλου Έλληνα φωτογράφου του περασμένου αιώνα και φωτογραφικού συνοδοιπόρου του Δημήτρη Λέτσιου, Σπύρου Μελετζή, καθηγητής πλέον Φωτογραφίας Α Τ.Ε.Ι. Αθηνών, και επίσης καταξιωμένος φωτογράφος, Μενέλαος Μελετζής, με θέμα: «Η σημασία και αξία των φωτογραφιών εποχής της Κερασιάς».

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς, Χαράλαμπος Κων. Αλεξάνδρου, θα παρουσιάσει το θέμα: «Κερασιά, ιστορία μέσα από εικόνες».

Πρόκειται για μια Έκθεση 45 φωτογραφιών που καταγράφουν την πορεία της Κερασιάς από την περίοδο του Μεσοπολέμου μέχρι και τη δεκαετία του 1950. Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Στέφανου Στουρνάρα, φωτογράφου και ζωγράφου, απόφοιτου της Σχολής Καλών Τεχνών, όταν από τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα άρχισε να επισκέπτεται την Άνω Κερασιά ως κυνηγός. Τη σκυτάλη ως φωτογράφου της Κερασιάς παραλαμβάνει στη συνέχεια ο γιός του Νίκος. Επίσης θα παρουσιαστούν φωτογραφικά έργα του Στέφανου Αλεξάνδρου, ενώ θα προβληθεί και 25λέπτο βίντεο, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ψυλλάκη, με αναφορά στην τέχνη και τη ζωή του.

Ήδη μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου που είδαν τις φωτογραφίες, εξέφρασαν την επιθυμία να εκτεθούν και στον Βόλο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ετήσιων εκδηλώσεων για τον «Νοέμβριο της φωτογραφίας».

Τέλος, είναι επιβεβλημένο να αναφερθεί και πάλι, ότι το νέο απόκτημα του Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ. είναι προσφορά της Οικογένειας Καφενταράκη και αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργου Καφενταράκη, ιδρυτικού μέλους του φορέα, μεγάλου λάτρη της Κερασιάς, των ηθών, των εθίμων και των παραδόσεών της, ο οποίος πριν ένα χρόνο έφυγε από κοντά μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου