ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στα χνάρια του Παπαδιαμάντη

στα-χνάρια-του-παπαδιαμάντη-446885

Επιστημονική ημερίδα, στη διάρκεια της οποίας θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας με θέμα «Τροφή και ποτό στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη», διοργανώνεται μεθαύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στις 18.30 στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης (Κ. Καρτάλη και Ανθ. Γαζή).

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους επαγγελματικούς, επισιτιστικούς και πολιτιστικούς φορείς, που υλοποίησε ο φορέας πολιτισμού της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», προκειμένου να συνδιαμορφώσει το τελικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για το «Θεματικό Έτος Πολιτισμού» με θέμα «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων», ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», Θοδωρής Τζούμας, πρότεινε τη συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών.

Αντικείμενο της συνεργασίας αυτής, η ανάθεση στην Εταιρεία της έρευνας στο σύνολο του έργου του Σκιαθίτη κοσμοκαλόγερου, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, για την εξεύρεση και καταγραφή στοιχείων που σχετίζονται με την τροφή, το ποτό και τις έμμεσες αναφορές σε αυτά.

Η πρόεδρος της Ε.Π.Σ., ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, με μεγάλο ενδιαφέρον αποδέχθηκε την πρόταση και συγκρότησε ομάδα εργασίας, της οποίας τον συντονισμό και επιστασία κράτησε η ίδια, που την αποτέλεσαν οι: Μαρία Αποστολίδου, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεώργιος Π. Βακαλόπουλος, φιλόλογος, πτυχιούχος Ε.Κ.Π.Α, Εύα Γανίδου, υποψήφια διδάκτωρ Α.Π.Θ, Ζωή Θεοδωροπούλου, τεταρτοετής φοιτήτρια Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α, Μαρίτα Κατσή, φιλόλογος, πτυχιούχος Ε.Κ.Π.Α, Άντρια Λουκαΐδου, φιλόλογος, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Α.Π.Θ, Ανδρέας Λούνης, φιλόλογος, μεταπτυχιακός φοιτητής Α.Π.Θ, Παρασκευή Σπηλιοπούλου, τελειόφοιτη φοιτήτρια Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων», αποδελτιώθηκε το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, για την εύρεση αναφορών σχετικά με την τροφή και το ποτό στη Σκιάθο και την Αθήνα. Ορισμένα από τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας (π.χ. είδη φαγητών, δημιουργία ταυτοτήτων μέσω του φαγητού, ανθρωπολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις του φαγητού, χρήσεις και καταχρήσεις του φαγητού και του ποτού) που φωτίζουν με διαφορετικό ίσως και καινούριο τρόπο κάποιες από τις αυτονόητες καθημερινές και εορταστικές συνήθειες της Σκιάθου και της Αθήνας, θα παρουσιαστούν στην παραπάνω ημερίδα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, περιλαμβάνει τις παρακάτω ομιλίες: Γεωργία Φαρίνου – Μαλαματάρη «Εις απόλαυσιν καὶ τροφὴν ημετέραν: Εισαγωγικές παρατηρήσεις στην αποδελτίωση για το φαγητό και το ποτό στο έργο του Παπαδιαμάντη», Μαρία Αποστολίδου «Η τροφή ως στοιχείο δομής στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη», Ανδρέας Λούνης «Χρήση και λειτουργία του φαγητού στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη», Εύα Γανίδου «Εις το μεθυστικὸν ρευστόν του Διονύσου: Οινοπνευματώδη ποτά και μέθη στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη», Άντρια Λουκαΐδου «Αναμασών έναυλα παραμύθια: Το φαγητό και το ποτό ως μεταφορές».

Στο τέλος των εισηγήσεων, ο κ. Ιγνάτιος θα πραγματοποιήσει την καταληκτική παρέμβασή του και θα απονείμει στη Γ. Φαρίνου – Μαλαματάρη τον τιμητικό τίτλο της Μητροπόλεως, ενώ τον συντονισμό θα έχει ο Δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, οργανωτικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Την ευθύνη της διοργάνωσης της ημερίδας, πέραν της «Μαγνήτων Κιβωτού», έχουν και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» και η Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας -καθώς και οι εισηγήσεις της ημερίδας- να αποτελέσουν έναν συλλογικό τόμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου