ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Μνήμη Βυζαντίου» από τους Ιωνες

μνήμη-βυζαντίου-από-τους-ιωνες-451156

«Οδοιπορώντας στην Πρίγκηπο… με την Άννα Αϊβαζόγλου» είναι το αφιέρωμα που θα παρουσιάσει η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «ΙΩΝΕΣ», στο πλαίσιο του καθιερωμένου της πλέον θεσμού «Μνήμη Βυζαντίου», σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 27 Μαΐου στις 7.30μ.μ, στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας.

Πρόκειται για μια επίκαιρη αναψηλάφηση ιστορικών αληθειών που κινούν τον συγκεκριμένο αφιερωματικό κύκλο των «Ιώνων», όπως τον οραματίστηκε η αλησμόνητη πρόεδρος Άννα Αϊβαζόγλου, και συνεχίζεται με συνέπεια από τα διάδοχα διοικητικά συμβούλια. Γι’ αυτό στη φετινή εκδήλωση συμμετέχει, τιμής ένεκεν, και ο εμβληματικός (και αδελφικός της Εστίας των «Ιώνων») Σύλλογος Πριγκηπιανών Αττικής «Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς», που εκπροσωπεί ουσιαστικά τον «εκδιωχθέντα και απελαθέντα» Ελληνισμό των Πριγκηποννήσων, από το 1955 και εντεύθεν. Ένας σύλλογος που παράγει σπουδαίο πολιτιστικό και εκδοτικό έργο, με πρώτη πρόεδρό του την αείμνηστη Φώφη Ραπτοπούλου.

Οι φίλοι του οικουμενικού ελληνισμού και της προσφυγικής μνήμης θα έχουν την ευκαιρία να «μάθουν» από πρώτο χέρι ενδιαφέρουσες πτυχές του καθημερινού βίου, των εθιμικών παραδόσεων και του πολιτιστικού πλούτου των Ελλήνων, που για αιώνες μεγαλούργησαν στα Πριγκηπόννησα, συγχρωτιζόμενοι μάλιστα με ανάσες διαφορετικών λαών, πολιτισμών και θρησκειών… Με κορωνίδα πάντα τη «μεγαλειώδη» Πρίγκηπο, το μεγαλύτερο νησί στην υπέροχη νησιωτική συστάδα της θάλασσας του Μαρμαρά, τόσο κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Ομιλητές-ξεναγοί σ’ αυτό το «οδοιπορικό», με γλαφυρό και κυρίως βιωματικό λόγο, θα είναι διακεκριμένα πρόσωπα και ενεργά μέλη του Συλλόγου Πριγκηπιανών, όπως η πρόεδρος Βασιλική Ξύδα, η αντιπρόεδρος Ζωρζέτα Αναγνωστοπούλου και το επίτιμο μέλος Κυριακή Χατζηγιαννάκου. Κατάθεση βιωματικού λόγου θα κάνει και η τελευταία διευθύντρια του ιστορικού Εθνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου (μέχρι το 1964), η σεβαστή Μαρίκα Χάτσου. Όλοι τους με καταγωγή και αναφορά ζωής στην Πρίγκηπο. Η παρουσίαση πλαισιώνεται από προβολή εικόνων και τέσσερα παραδοσιακά τραγούδια της Προποντίδας και όχι μόνον, τα οποία θα ερμηνεύσει η Παιδική Χορωδία της Εστίας «Ίωνες», με διευθύνουσα τη Βάλμη Παπαδοπούλου, και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Απόστολος Ντόκος.

Επισφράγιση θα είναι η ανάγνωση αντιπροσωπευτικού αποσπάσματος από το γραπτό πόνημα της Άννας Αϊβαζόγλου, με τίτλο: «Παράθυρο στην Πρίγκηπο», ως προέκταση του προσκυνηματικού οδοιπορικού που έκαναν μαζί της οι «Ίωνες», το 2010, στην Πόλη και στην Πρίγκηπο. Το τεύχος αυτό θα είναι και ένα αντίδωρο προς τους παρόντες.

Την απόδοση των κειμένων θα κάνει η κ. Ελένη Σαρλάρα, φιλόλογος, και στον συντονισμό η κ. Βάσσα Παρασκευά, αντιπρόεδρος της Εστίας «Ίωνες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου