ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με επετειακό χρώμα…

με-επετειακό-χρώμα-523450

Επετειακή εκδήλωση από τα Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 19.00 στην αίθουσα της κινηματογραφικής κοινότητας του Μεταξουργείου στη Νέα Ιωνία.

Με αφορμή την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, τα Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» για ακόμη μια φορά πρωτοτυπούν και παρουσιάζουν σε πρώτη προβολή την ταινία «Έξοδος 1826» του Βασίλη Τσικάρα, που βασίζεται στο ιστορικό γεγονός της ηρωικής Εξόδου των κατοίκων της πόλης του Μεσολογγίου. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μουσικό δρώμενο της μεικτής χορωδίας του «Προμηθέα», η οποία θα τραγουδήσει επετειακά τραγούδια σχετικά με το περιεχόμενο της ταινίας.

Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή από τη Θεσσαλονίκη, και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου.

Ο δημιουργός της ταινίας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η ιστορία της ταινίας βασίζεται σε άγνωστους ήρωες οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους και το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας αλλά εμείς σήμερα δεν τους γνωρίζουμε. Διότι μαζί με τις μεγάλες προσωπικότητες της ελληνικής επανάστασης συμμετείχαν και πολλοί άνθρωποι οι οποίοι σήμερα μας είναι παντελώς άγνωστοι. Αυτούς τους ήρωες θέλω να αναδείξω μέσα από την ταινία».

Μετά την προβολή της ταινίας, η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό δρώμενο από τη χορωδία των εκπαιδευτηρίων η οποία θα τραγουδήσει επετειακά τραγούδια που σχετίζονται με τη θεματική της ταινίας του κ Τσικάρα, όπως «Τα παιδιά της Σαμαρίνας», «Γιάννη μου το μαντήλι σου», «Μαλαματένια λόγια». Τη χορωδία θα πλαισιώσει με παραδοσιακό μουσικό όργανο ο κ. Μούτος, ενώ ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου Άκης Χριστοφορίδης θα συνοδεύσει με την κιθάρα του τις βραβευμένες φωνές των μαθητών των εκπαιδευτηρίων. Για τους μαθητές του «Προμηθέα» η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ για το κοινό η συμβολική τιμή εισόδου είναι 5 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου