ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση μετά… μουσικής

εκδήλωση-μετά-μουσικής-524657

Ποιητική εκδήλωση μετά… μουσικής για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη 21 Μαρτίου στις 19.00 στο BACARE (Σκενδεράνη 14) από την ποιητική σκηνή Βόλου Volos Poetry Slam, στο πλαίσιο πανελλαδικής δράσης που συντονίζεται την ίδια ημέρα από τον Κύκλο Ποιητών.

Παίρνουν μέρος τα μέλη της ποιητικής σκηνής Volos Poetry Slam Ελένη Αμυγδαλίτση, Κασσιανή Αμυγδαλίτση, Κατερίνα Ζούζουλα, Ελένη Καραβασίλη, Σπύρος Μακρυγιάννης, Ποιητής εκ Πηλίου, Έλλη Σαμαλίδου, Teuta Sadiku, Eλενα Ψαραλίδου. Μουσική επιμέλεια, ηλεκτρικό πιάνο, τραγούδι Κασσιανή Αμυγδαλίτση. Παίζει μπουζούκι και τραγουδά η Έλλη Σαμαλίδου.

Σήμερα το πρωί, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί από την ποιητική σκηνή Βόλου δράση ανάρτησης ποιημάτων στον πεζόδρομο της Ερμού για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, που σηματοδοτεί την εαρινή ισημερία στην καρδιά μας.

Tι είναι η ποίηση μέσα μας; Αυτό που αναγνωρίζει ο κάθε άνθρωπος ανεξάρτητα από γλώσσα, φυλή, φύλο, μόρφωση, ως συλλογική αξία που απευθύνεται στην καρδιά και περιττεύουν οι λέξεις. Παρόλο που μέσον της ποίησης, προφορικής και γραπτής, είναι οι λέξεις, αυτό που χαρίζει την ουσία της ποίησης γίνεται αντιληπτό και απαιτητό πέρα από αυτές, ως ποιητικότητα στη ζωή.

Στοιχεία της είναι ο αιφνιδιασμός του απρόοπτου, η λοξή ματιά που συλλαμβάνει την ομορφιά στο γνωστό, η κατάσταση της συνείδησης που απορεί, ερευνά, δημιουργεί και ευγνωμονεί τη ζωή σαν πρωτοφανέρωτη πραγματικότητα. Ένα βλέμμα και μια διάθεση όπως του παιδιού που βιώνει το χρόνο ως διαρκές παρόν και τον εξερευνά σαν καινούριο παιχνίδι. Ο φυσικός άνθρωπος όταν βγάζει το ρούχο της ηλικίας, της ιδιότητας, των προσόντων, της ατομικότητας και γίνεται συλλογικός. Η πόλη είναι ο τόπος που μοιραζόμαστε με τους άλλους.

«Ο τρόπος που σχετιζόμαστε με τους άλλους και μέσα από αυτούς με τον εαυτό μας μέσω της καρδιάς, καθαρίζοντας το βλέμμα, ψηλαφώντας το μέσα μας παιδί, συνομιλώντας με ταπεινότητα με τη φύση και όλα τα πλάσματα της, αυτό είναι η ποίηση μέσα μας», υπογραμμίζουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Η ποίηση στη μέσα και έξω πόλη είναι το θέμα της ποιητικής εκδήλωσης …μετά μουσικής που θα πραγματοποιηθεί από την ποιητική σκηνή Βόλου, μεθαύριο. Ο ζωγράφος Χρήστος Μπουκώρος περιγράφει την τέχνη του ως κοινωνία, όχι επικοινωνία. «Είναι ένας χώρος όπου μπορεί κανείς να κοινωνήσει, να μετέχει. Αν δεν κοινωνεί δεν έχει νόημα. Είναι μια γέφυρα προς κάτι υπερβατικό». Το ίδιο μπορούμε να πούμε για την ποίηση. Κι αν η φιλοσοφία είναι μελέτη θανάτου κατά τον Πλάτωνα, η ποίηση είναι μελέτη ζωής, επισημαίνουν τα μέλη της δραστήριας ομάδας Volos Poetry Sla

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου