ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κούκλες από όλο τον κόσμο

κούκλες-από-όλο-τον-κόσμο-538377

«Οι κούκλες μου… οι ομορφιές του κόσμου», είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα εγκαινιαστεί σήμερα Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 20.30 στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κιρίκο (Μεταμορφώσεως 3 ). Η έκθεση που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, παρουσιάζει τη γνωστή συλλογή της συμπολίτισσας Μαρίας Βαγδούτη.

Θα εκτεθούν περίπου 500 κούκλες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές και χαρακτηριστικές ενδυμασίες από όλα τα μέρη του κόσμου. Ενδεικτικά θα εκτεθούν κούκλες από την Ινδία, την Κίνα, την Κορέα, το Περού, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν μία πολυπολιτισμική συλλογή με έντονα και εξωτικά χρώματα. Είναι κατασκευασμένες από ποικίλα υλικά, όπως πορσελάνη, μαλλί, δέρμα, ξύλο, βινύλιο, παπιέ μασέ και πλαστικό, ντυμένες με υφάσματα και άλλα συνθετικά υλικά. Πρόκειται για τις γνωστές κούκλες που ως αναμνηστικά πολλοί αγοράζουν στα ταξίδια τους.

Η Μαρία Βαγδούτη, κρητικής καταγωγής και κοσμήτορας στην Κρητική Αδελφότητα Βόλου, ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Βόλο. Λάτρης της παράδοσης, συλλέγει από την παιδική της ηλικία. Το παιγνίδι της κούκλας έγινε για αυτήν με την πάροδο του χρόνου συλλεκτικό αντικείμενο. Με το πάθος και τη «μανία» του συλλέκτη που τη διακρίνει συλλέγει και θαυμάζει, γνωρίζει τον κόσμο μέσα από τις κούκλες. Από τα ταξίδια της ανά τον κόσμο έχει συγκεντρώσει μεγάλο μέρος της συλλογής της που φτάνει σήμερα στις 2.000 περίπου κομμάτια. Πολλές προέρχονται και από δώρα φίλων της που γνωρίζοντας το πάθος της τις προσέφεραν κούκλες από τα ταξίδια τους επίσης. Ήταν το μόνο δώρο που ζητούσε. Επίσης πολλές είναι αγορασμένες από παζάρια και από το Μοναστηράκι ακόμη και από μετανάστες ή πρόσφυγες των τελευταίων ετών που τις είχαν μαζί τους και τις έδιναν προς πώληση στις δύσκολες στιγμές, στις λαϊκές αγορές.

Η συλλογή της συμπολίτισσας Μαρίας Βαγούτη έχει παρουσιαστεί παλιότερα στον Τύπο του Βόλου και σε έκθεση κρητικής κούκλας στο Πολεμικό Μουσείο. Με την έκθεση στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο δίνεται η αφορμή στους επισκέπτες και σε μαθητές των σχολείων να δουν μέσα από τη ματιά και το πάθος της συλλέκτριας την ομορφιά του κόσμου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου