ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα σήμερα στον Αλκη Αλκαίο

αφιέρωμα-σήμερα-στον-αλκη-αλκαίο-542919

Αφιέρωμα στον μεγάλο μας στιχουργό – ποιητή Άλκη Αλκαίο διοργανώνουν το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» και η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου σήμερα Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 8.30μ.μ. στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής, συνεχίζοντας τον κύκλο αφιερωμάτων σε καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς.

Η παρουσία του Άλκη Αλκαίου (κατά κόσμον, Βαγγέλης Λιάρος), άλλαξε τα δεδομένα στο ελληνικό τραγούδι. Στο φορτισμένο μεταπολιτευτικό κλίμα έφερε ένα νέο λόγο έξω απ’ τα τετριμμένα και προκατασκευασμένα. Οι στίχοι του Άλκη Αλκαίου σηματοδότησαν μια νέα εποχή στο τραγούδι αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, ενώ συνέβαλλαν καθοριστικά στην αλλαγή του τραγουδιού μας. Η ματιά του πάντρεψε με μαεστρία και με προσωπικό χαρακτήρα κοινωνικές και πολιτικές θεματικές δίχως να ξεριζώνεται απ’ τη νεοελληνική κουλτούρα, την καθημερινότητα, τα ζητούμενα και τα θέλω των πολλών, χωρίς όμως να καταντά και δέσμιός τους. Προνόμιο των χαρισματικών.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του έγραψε πλήθος ποιημάτων και γνωστών τραγουδιών όπως το «Ερωτικό» (Με μια πιρόγα), τη «Ρόζα» και πολλά ακόμη… Βασικός του συνεργάτης υπήρξε ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος. Συνεργάστηκε επίσης με καλλιτέχνες όπως οι Νότης Μαυρουδής, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Μπάμπης Στόκας, Μίλτος Πασχαλίδης και Μάριος Τόκας.

Ο Άλκης Αλκαίος γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1949, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, και από μικρή ηλικία πολιτογραφήθηκε κάτοικος Πάργας όπου μεγάλωσε και αγάπησε. Εμφανίσθηκε στα ελληνικά γράμματα το 1967 με το δοκίμιο «Κώστας Καρυωτάκης – ο ποιητής που αγαπήθηκε και μισήθηκε». Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίσθηκε το 1978, στο δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου «Τα τραγούδια της λευτεριάς» γράφοντας στίχους στο τραγούδι «Φλεβάρης 1948». Τέσσερα χρόνια αργότερα στο «Εμπάργκο» η μοναδική σύμπνοια του συνθέτη και του στιχουργού θα ξετυλίξει μεστά τον πλούτο της.

Έφυγε στις 10 Δεκεμβρίου του 2012 και θάφτηκε στην αγαπημένη του Πάργα, πόλη που συνδέθηκε μαζί της. Μένουν όμως τα τραγούδια του, οι σκέψεις, οι αλήθειες, οι αιχμές του, οι όμορφες αλλά και σπαρακτικές στιγμές του, ενώ υπάρχει και ανέκδοτο υλικό του που αναμένεται να βγει στο φως. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένους τίτλους του που «μιλούν» από μόνοι τους για το «ακωδικοποίητο» εύρος του χαρίσματός του: «Ερωτικό» (Με μια πιρόγα), «Πάντα γελαστοί», «Ρόζα» σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, «Πρωινό τσιγάρο» σε μουσική του Νότη Μαυρουδή, «Βικτώρια» και «Να γράφεις να τηλεφωνείς» σε μουσική του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και πολλά ακόμη.

Στην εκδήλωση, ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος θα αναφερθεί μέσω skype στην πολυετή συνεργασία του με τον ποιητή, ενώ θα μιλήσει γι’ αυτόν η φιλόλογος Μαρία Γεωργιάδου, η οποία έχει ασχοληθεί μέσω της διατριβής της με το έργο του.

Το μουσικό κομμάτι της βραδιάς έχουν επιμεληθεί οι: Φώτης Τάμπας, φωνή-κιθάρα, Τόλης Κόκκινος, πιάνο και Γιώργος Σταμούλης, μπουζούκι. Η τιμή εισιτηρίου είναι 3 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου