ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ιστορικά τεκμήρια στη νέα έκθεση στο Μουσείο της Πόλης

ιστορικά-τεκμήρια-στη-νέα-έκθεση-στο-μ-544238

Εγκαινιάζεται σήμερα, Σάββατο 4 Μαρτίου, στις 18.30, στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, η περιοδική έκθεση με τίτλο «Η Θεσσαλία στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897». Η έκθεση, που οργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με τη Φιλοτελική Ένωση Βόλου και την Εταιρεία Στρατιωτικής Ιατρικής, περιλαμβάνει εφημερίδες εποχής, ξίφη, παράσημα, μετάλλια, έγγραφα, γραμματόσημα και φωτογραφίες από τις συλλογές μελών της Φιλοτελικής Ένωσης Βόλου, του Βασίλειου Νικόλτσιου και του Μουσείου Πόλης του Βόλου, καθώς και εικονογραφικό υλικό του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τον «ατυχή» πόλεμο των 30 ημερών και η εκδήλωση των εγκαινίων πλαισιώνεται από την ημερίδα «Η Θεσσαλία στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897» με το ακόλουθο πρόγραμμα: Δημήτριος Γιαννόγλου, στρατιωτικός ιατρός – ιστορικός, «Το ιστορικό πλαίσιο του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897», Δρ. Αριστείδης Διαμαντής, πλοίαρχος – ιατρός ΠΝ, διευθυντής Εκπαιδεύσεως και Έρευνας Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, ιστορικός της Ιατρικής – συγγραφέας, «Η πανεθνική συστράτευση του υγειονομικού κόσμου στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897», Δημήτριος Σκοτίδης, πρόεδρος της Φιλοτελικής Ένωσης Βόλου, «Ο Βόλος στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897». Συντονίζει ο κ. Ιωάννης Κουτής, ιστορικός – Μουσείο της Πόλης του Βόλου.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης κ. Δημήτριο Γιαννόγλου. Ο ίδιος στο ενημερωτικό έντυπο της έκθεσης σημειώνει: «Η Θεσσαλία, απελευθερωμένη μόλις το 1881, πλήρωσε το αντίτιμο της άνισης μάχης. Μια σειρά πολιτικών, διπλωματικών και στρατηγικών λαθών είχαν ως αποτέλεσμα την ήττα του ελληνικού στρατού, την υποδούλωση της Θεσσαλίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την επιβολή βαριάς πολεμικής αποζημίωσης ύψους 4.000.000 λιρών. Με παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων, ο οθωμανικός στρατός αποχώρησε από το μεγαλύτερο μέρος των καταληφθέντων εδαφών ένα χρόνο μετά». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Μαρτίου. Το ωράριο λειτουργίας είναι: Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10.30 – 13.30, Τετάρτη, Παρασκευή: 10.30 – 13.30 και 18.00 – 21.00. Δευτέρα κλειστά. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου