ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση με αποκριάτικο χρώμα

εκδήλωση-με-αποκριάτικο-χρώμα-563310

Τραγούδια και πειράγματα των ημερών, ιταλικούς κεφάτους χορούς και μουσική θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Βολιώτες σε μια και μόνο παράσταση. Η εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Επίτιμου Προξενείου της Ιταλίας στον Βόλο, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στις 8.30 το βράδυ, στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής.

Αποκριάτικα έθιμα και τραγούδια της ελληνικής Αποκριάς από τις περιοχές Κοζάνης και Λέσβου θα παρουσιάσει η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με ένα ξεχωριστό, εορταστικό πρόγραμμα που θα μοιραστεί επί σκηνής με τον ιταλικό σύλλογο «Lu Passarielle di Ferrazzano» από την πόλη Ferrazzano της Κεντρικής Ιταλίας. Η χορευτική ομάδα του Ferrazzano, φιλοξενούμενη του Λ.Ε.Β, βρίσκεται στο Βόλο για την καλλιτεχνική σύμπραξη αυτής της ενδιαφέρουσας παράστασης, που θα αναδείξει κοινά στοιχεία των δυο χωρών για την Αποκριά, όπως το γαϊτανάκι, το χορευτικό παιχνίδι με τους ιδιαιτέρους συμβολισμούς.

Το χορευτικό παιχνίδι γαϊτανάκι ως έθιμο είναι μικρασιατικό, ήρθε στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες της Μ. Ασίας και του Πόντου και δεν πέρασε αδιάφορα, αφού είναι εντυπωσιακό, κεφάτο και απαιτεί δεξιοτεχνία και συντονισμό των χορευτών. Ο κυκλικός χορός συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, από τη ζωή στο θάνατο, από τη λύπη στη χαρά, απ’ το χειμώνα στην άνοιξη.

O Μουσικοχορευτικός Λαογραφικός Σύλλογος «Lu Passarielle» του Ferrazzano (CB) δανείστηκε το όνομά του από την επωνυμία του σπουργιτιού, έτσι όπως τραγουδιέται στη τοπική διάλεκτο, σ’ ένα τραγούδι που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, το 1953. Την ομάδα, που απαρτίζεται από 30 μέλη, συνδέει η αγάπη για το παρελθόν της πατρίδας τους και του λαϊκού πολιτισμού τους. Εισιτήρια προπωλούνται στη γραμματεία του ΛΕΒ (Κοραή 79) και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2421033938 – 2421305753.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου