ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σύμπραξη συνόλων των Μουσικών Σχολείων Ρεθύμνου και Βόλου

σύμπραξη-συνόλων-των-μουσικών-σχολεί-564735

Το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου Κρήτης πρόκειται να επισκεφθεί το Βόλο και το Μουσικό Σχολείο του Βόλου. Στα πλαίσια της συνεργασίας τα δύο σχολεία θα δώσουν από κοινού μια συναυλία το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 7:30 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Βόλου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Το πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει τα δύο σχολεία είναι εξαιρετικό και σχηματίζει μια νοητή αλλά ουσιαστική «Μουσική Γέφυρα Κρήτης – Θεσσαλίας», φράση που αποτελεί και τον τίτλο της μουσικής αυτής βραδιάς.

Όπως είναι φυσικό η παραδοσιακή κρητική μουσική αλλά και η έντεχνη μουσική που εμπνέεται από το κρητικό ύφος και μουσικό ιδίωμα θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας αυτής συναυλίας ενώ θα πλαισιωθούν και από άλλα είδη μουσικής προσδίδοντας στο πρόγραμμα ποικιλία, ζωντάνια και ξεχωριστό ύφος.

Από το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου θα εμφανιστεί το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής με υπεύθυνο τον Στέφανο Χαιρέτη. Στην συναυλία θα συμμετάσχει και ο καθηγητής μουσικής Βασίλης Αγροκώστας καθώς και η Κρητική Αδελφότητα Βόλου «το Αρκάδι» με την χορευτική της ομάδα. Από το Μουσικό Σχολείο του Βόλου θα εμφανιστεί η ορχήστρα Νίκος Ξυλούρης με υπεύθυνο καθηγητή τον Μιχάλη Χατζηκοτέλη και η Χορωδία Μοντέρνας Μουσικής με υπεύθυνη τη Φρόυ Παναγιωτακοπούλου.

Πολλά από τα τραγούδια που θα ακουστούν ανήκουν στην κατηγορία των «ταμπαχανιώτικών». Ως ταμπαχανιώτικα ή μανέδες προσδιορίζουμε τα μη χορευτικά τραγούδια των αστικών περιοχών της δυτικής Κρήτης, που αναπτύχθηκαν κυρίως (όσα έχουν διασωθεί) τον 19ο και τον 20ό αιώνα σε αλληλεπίδραση του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου των περιοχών αυτών, καθώς και της κρητικής αστικής μουσικής με την αντίστοιχη μουσική της Μικράς Ασίας και αργότερα με το ρεμπέτικο.

Από μουσικής απόψεως πρόκειται για μελωδίες άλλες πρωτότυπες και άλλες βασισμένες σε επεξεργασμένα μικρασιατικά πρότυπα, οι οποίες, όλες, ανήκουν στην οικογένεια της Βυζαντινής Μουσικής, όπως και η κρητική και γενικότερα η ελληνική παραδοσιακή μουσική στο σύνολό της.

Χαρακτηριστικά δείγματα είναι ο περίφημος «σταφιδιανός σκοπός», από τα παλαιότερα σωζόμενα ταμπαχανιώτικα τραγούδια αλλά και το πασίγνωστο «Φιλεντέμ» που όλοι θυμόμαστε από τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη. Εξαιρετικοί μουσικοί, καθηγητές και μαθητές, σημαντικές μουσικές της ελληνικής μας παράδοσης, ακαταπόνητη προσπάθεια, ενθουσιασμός και μεράκι όλων των συμμετεχόντων προοιωνίζουν μια σημαντική παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί η μουσική και η πολιτισμική προσφορά των Μουσικών Σχολείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα δύο σχολεία συναντιούνται και συνεργάζονται. Έχουν προηγηθεί επιτυχημένες συνεργασίες και συναυλίες καθώς μαθητές του συνόλου «Νίκος Ξυλούρης» είχαν πέρυσι επισκεφθεί το Ρέθυμνο δίνοντας μάλιστα και μια συναυλία στα Ανώγεια αλλά και το σχολείο του Ρεθύμνου είχε επισκεφθεί τον Βόλο παρουσιάζοντας στο σχολείο ένα εξαιρετικό πολιτιστικό πρόγραμμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου