ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ρεσιτάλ για δύο πιάνα

ρεσιτάλ-για-δύο-πιάνα-569332

Με ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ για δύο πιάνα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα του «Χειμωνανθού» ΙΙΙ σήμερα Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στις 20.30 στην αίθουσα συναυλιών «Ερση Σαράτση» του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Οι δύο καταξιωμένοι σολίστ του πιάνου, Έφη Παπαθωμαϊδη και Γιάννης Μιχαηλίδης θα παρουσιάσουν στο φιλόμουσο κοινό του Βόλου ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ για δύο πιάνα με τον τίτλο «La nuit… l’ amour, η νύχτα… ο έρωτας».

Η συναυλία, θα αρχίσει με την εισαγωγή της περίφημης όπερας «Ο Μαγικός Αυλός» (1791) του Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), σε μεταγραφή για δύο πιάνα του σπουδαίου πιανίστα και συνθέτη Ferruccio Busoni (1866-1924). Ακολουθεί το μεγαλειώδες συμφωνικό ποίημα για ορχήστρα «Τα πρελούδια» (1854) του Franz Liszt (1811-1886) εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Λαμαρτίνου.

Το έργο έχει μοναδικά μεταγραφεί για δύο πιάνα από τον ίδιο τον συνθέτη. Το πρώτο μέρος θα ολοκληρωθεί με την πρώτη εκτέλεση της σουίτας για 2 πιάνα «Η εφεύρεση του Μορέλ» του Έλληνα συνθέτη Βασίλη Παπαδόπουλου. Το έργο είναι βασισμένο στην ομώνυμη όπερα που βασίζεται επίσης στο μυθιστόρημα του Adolfo Bioy Casares. Αφηγητής θα είναι ο Δημήτρης Δακτυλάς, ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Στο έργο αυτό, ένας συνθέτης, δύο πιανίστες και ένας ηθοποιός, μας μιλούν για έναν φυγά, ένα μυστηριώδες νησί, μια γυναίκα που κατέκτησε δύο κόσμους κι έναν εφευρέτη που κατάφερε να νικήσει το χρόνο.

Στο δεύτερο μέρος του ρεσιτάλ θα παιχτεί η μαγευτική πρώτη σουίτα για δύο πιάνα του Sergei Rachmaninov (1873-1943). Νεανικό έργο, γράφτηκε το 1893 με αστείρευτη μελωδική έμπνευση και όλα τα χαρακτηριστικά της διαφαινόμενης ωριμότητας του συνθέτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου