ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το CineDoc στον Βόλο

το-cinedoc-στον-βόλο-659895

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc έρχεται στον Βόλο από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου σε συνδιοργάνωση με την εταιρεία παραγωγής «Anemon Productions» και τη στήριξη τοπικών χορηγών.

Μετά τις επιτυχημένες προβολές από το 2009 στην Αθήνα και από πέρυσι στην Θεσσαλονίκη, προβάλλονται ήδη από τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc και στον Βόλο παράλληλα με τις δύο παραπάνω πόλεις βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, που θα ξεκινήσουν μια συζήτηση γύρω από θέματα που απασχολούν το κοινό τους κατ’ αρχήν κι ύστερα γύρω απ’ το ίδιο το είδος. Οι προβολές θα γίνονται μια φορά τον μήνα, Σάββατο στις 20:00, στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον». Όλες οι ξενόγλωσσες ταινίες είναι υποτιτλισμένες στα ελληνικά.

Οι προβολές θα διαρκέσουν μέχρι τον Μάιο του 2017, θα προβληθούν οχτώ ντοκιμαντέρ διαφορετικής θεματικής. Αυτό που προσπαθεί να κάνει το CineDoc, το οποίο αποτελεί ιδρυτικό μέλος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού δικτύου, του Moving Docs, που έχει στόχο την προώθηση επιλεγμένων ντοκιμαντέρ, είναι στην ουσία κι αυτό που χρειάζεται το ντοκιμαντέρ: να υποστηρίξει ουσιαστικά την προβολή, και να την αναγάγει σε κάτι παραπάνω απ’ αυτό, να την κάνει μια εμπειρία. Μετά το πέρας κάθε προβολής, θα ακολουθεί ενημέρωση από κάποιον ειδικό επί του θέματος, ο οποίος θα απαντά και σε ερωτήσεις του κοινού, ουσιαστικά υποστηρίζοντας ακριβώς αυτήν την αίσθηση της εμπειρίας, βοηθώντας τον κόσμο κατ’ αρχήν να μην αισθάνεται ότι πηγαίνει παθητικά να καταναλώσει κάτι, αλλά να αποκτά κι εκείνος έναν ρόλο στην ίδια ιστορία: να κάνει ερωτήσεις, να προβληματιστεί, να συμμετάσχει. Κι αυτό είναι τελικά που κάνει τον κόσμο να ενδιαφέρεται για το ντοκιμαντέρ: το ότι έχει ανάγκη από απαντήσεις. Το κοινό έχει ανάγκη αυτή τη διαδραστικότητα κι αυτήν την αντιπληροφόρηση που μπορεί να αποκτήσει μέσα απ’ το ντοκιμαντέρ.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί το ερχόμενο Σάββατο 12 Νοεμβρίου στις 20:00, είναι το «A Good American», του Friedrich Moser, Αυστριακής παραγωγής. Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ-θρίλερ που αφηγείται την ιστορία ενός πρωτοποριακού συστήματος παρακολούθησης, την ιστορία του καλύτερου πληροφοριακού αναλυτή της Αμερικής που βρισκόταν πίσω από αυτό και του πως η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν δεν είχε σταματήσει αυτό το πρόγραμμα, θα μπορούσε να είχε αποφύγει τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του CineDoc για το 2016-2017 για τον Βόλο είναι το εξής:

3 Δεκεμβρίου «Becoming Zlatan» των Fredrik και Magnus Gertten, 14 Ιανουαρίου «First Position» της Bess Kargman, 11 Φεβρουαρίου « Monster in the Mind» της Jean Carper, 4 Μαρτίου «Bikes vs Cars» του Fredrik Gertten, 8 Απριλίου «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία» του Απόστολου Καρακάση, 6 Μαΐου «Ο Πιο Μακρύς Δρόμος» της Μαριάννας Οικονόμου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν εισιτήρια την ημέρα των προβολών στο Ταμείο του Θεάτρου από τις 18:30.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου