ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στη Λέλα Καραγιάννη

αφιέρωμα-στη-λέλα-καραγιάννη-677496

Τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας», τιμώντας την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ανεβάζουν τη δραματοποιημένη παράσταση «Λέλα Καραγιάννη, η Mπουμπουλίνα της Κατοχής», την ερχόμενη Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στις 21:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων έχει στο ενεργητικό της αρκετές επιτυχημένες παραστάσεις με εξαιρετικές ερμηνείες των συντελεστών της και εντυπωσιακά σκηνικά, ώστε να μπορεί να συγκριθεί με εφάμιλλες θεατρικές ομάδες της Ελλάδας. Γι’ αυτό το λόγο οι παραστάσεις του «Προμηθέα» έχουν γίνει πλέον θεσμός στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης του Βόλου.

Κεντρική ηρωίδα του έργου την οποία ερμηνεύει η Κουγκούνη Αντωνία, μαθήτρια της Α΄ Λυκείου, είναι η Λέλα Καραγιάννη, η ηρωίδα της Γερμανικής Κατοχής που το όνομα της πρόσφατα συνδέθηκε με το θλιβερό γεγονός του βανδαλισμού της προτομής της στο κέντρο της Αθήνας. Τα Εκπαιδευτήρια θέλοντας να τιμήσουν την ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση συνέβαλε με καταλυτικό τρόπο στην σωτηρία πολλών ανθρώπων και την απελευθέρωση της χώρας από τους Γερμανούς, ανεβάζει μια δραματοποιημένη θεατρική παράσταση με επίκεντρο τη δράση της.

Η Λέλα Μηνοπούλου γεννήθηκε το 1898 στη Λίμνη Ευβοίας. Ήταν πρωτότοκη του Αθανασίου Μηνόπουλου και της Σοφίας Μπούμπουλη. Το 1916 παντρεύτηκε τον φαρμακοποιό Νικόλαο Καραγιάννη, με τον οποίο απέκτησε επτά παιδιά: την Ιωάννα, τον Γεώργιο, την Ηλέκτρα, τον Βύρωνα, τον Νέλσωνα, τη Νεφέλη και την Ελένη.

Η κατάληψη της Ελλάδας υπό των Ιταλογερμανών, μεταμόρφωσε την ελληνίδα νοικοκυρά σε πρωτεργάτιδα της Εθνικής Αντίστασης. Από τις πρώτες ημέρες της Κατοχής έφτιαξε μία ομάδα με πυρήνα μέλη της οικογένειάς της και άρχισε το έργο της απόκρυψης και φυγάδευσης των βρετανών στρατιωτικών που είχαν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Με την πάροδο του χρόνου, η μικρή οικογενειακή ομάδα διευρύνθηκε και εξελίχθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση «Μπουμπουλίνα», που αριθμούσε πάνω από 100 μέλη.

Τον Οκτώβριο του 1941 συνελήφθη, κατόπιν προδοσίας, και κλείστηκε στις φυλακές Αβέρωφ με την κατηγορία της κατασκοπίας. Δικάσθηκε από ιταλικό στρατοδικείο, αλλά αθωώθηκε ελλείψει στοιχείων. Μετά την αποφυλάκισή της συνέχισε το αντιστασιακό της έργο, με μεγαλύτερη ένταση και μεθοδικότητα. Στις 11 Ιουλίου 1944 κι ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, συνελήφθη από τους Γερμανούς. Την ίδια ημέρα συνελήφθησαν και πέντε από τα παιδιά της. Ο σύζυγός της και τα δύο παιδιά της Γεώργιος και Ελένη κατόρθωσαν να διαφύγουν.

Την αυγή της 8ης Σεπτεμβρίου 1944, η Λέλα Καραγιάννη οδηγήθηκε με άλλους πατριώτες στο Άλσος Δαφνίου. Λίγο πριν από την εκτέλεσή της, απευθυνόμενη στους άλλους μελλοθάνατους, φώναξε: «Ψηλά παιδιά τα κεφάλια να δουν οι Ούνοι πως ξέρουν να πεθαίνουν οι Έλληνες για την πατρίδα τους». Για τη δράση της και το μαρτυρικό και ηρωικό τέλος της, η Λέλα Καραγιάννη τιμήθηκε ως εθνική ηρωίδα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της 30ης Δεκεμβρίου 1947, της απένειμε το Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας.

Το Σωματείο Γονέων, φίλων και αποφοίτων του «Προμηθέα» με αφορμή την παράσταση, αγκαλιάζει την προσπάθεια του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων της Μαγνησίας «Ιππόκαμπος», δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να ενισχύσουν το έργο του με την προσφορά χρημάτων αντί εισιτηρίου. Τα Εκπαιδευτήρια θα ήθελαν να ευχαριστήσουν το Δήμου Βόλου για την ευγενική παραχώρηση του Δημοτικού θεάτρου Ν. Ιωνίας Βόλου, τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της θεατρικής παράστασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου