ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στο Σπύρο Μελετζή

αφιέρωμα-στο-σπύρο-μελετζή-680778

Εγκαινιάζεται σήμερα Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ. στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Παλιά, Φερών 17) η έκθεση φωτογραφιών του Σπύρου Μελετζή «Φωτογραφίες μιας ιστορικής εποχής». Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου. Περιλαμβάνει 50 φωτογραφίες της περιόδου 1940 -1944, πολλές από τις οποίες θεωρούνται «κλασικές» και αποτελούν δωρεά των αδερφών Στέφανου, Σεβαστής και Χαράλαμπου Αλεξάνδρου, στη μνήμη του πατέρα τους Κώστα Αλεξάνδρου, υπεύθυνου του συνεργείου Οπλισμού του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Ομιλητής στην εκδήλωση των εγκαινίων θα είναι ο Μενέλαος Μελετζής, καθηγητής φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθηνών.

Ο Σπύρος Μελετζής (Ίμβρος 1906 – Αθήνα 2003) υπήρξε από τους πρωτοπόρους της ελληνικής φωτογραφίας. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε επαγγελματικά με την «καλλιτεχνική» φωτογραφία και ήταν ο μόνος που φωτογράφισε σε τόση έκταση την Εαμική Αντίσταση, ώστε άξια του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Φωτογράφου της Αντίστασης».

Το έργο και η προσφορά του έχουν αναγνωρισθεί και ο ίδιος έχει τιμηθεί από διάφορους φορείς με κορυφαία διάκριση την απονομή του Σταυρού του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, το 1995.

Ο τίτλος της έκθεσης στο Μουσείο της Πόλης είναι ο τίτλος που ο ίδιος ο φωτογράφος χρησιμοποίησε στο βιβλίο του «Με τους αντάρτες στα βουνά» (α΄ έκδοση 1974). Κι αυτό γιατί εκτός από τους ένοπλους αντάρτες, αποτύπωσε με τον φακό του μοναδικά στιγμιότυπα από τη γερμανική Κατοχή σε Αθήνα και ύπαιθρο. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου και το ωράριο λειτουργίας είναι : Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30 και Τετάρτη, Παρασκευή 18.00 – 21.00.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου