ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σοφίκα Τοπάλη, θηλιά στη μνήμη, του Γιάννη Μαντίδη

σοφίκα-τοπάλη-θηλιά-στη-μνήμη-του-γιάν-681979

Ένα πολύ σημαντικό βιβλίο για την τοπική μας ιστορία, που ρίχνει φως στο σκοτάδι μιας τραγικής ιστορίας, με τίτλο «Σοφίκα Τοπάλη, θηλιά στη μνήμη» του δημοσιογράφου-ερευνητή Γιάννη Μαντίδη παρουσιάζεται σήμερα Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον». Την εκδήλωση οργανώνουν από κοινού το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς και Ευβοίας και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου.

Στην εκδήλωση για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Kατερίνα Μιλτ. Πορφυρογένη, πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Νικολάου & Ελένης Πορφυρογένη, Δημήτρης Τσιλιβίδης, δρ. Θεολογίας-ερευνητής, Μηλίτσα Καραθάνου, πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών και Δημοσθένης Κούκουνας, ιστορικός-συγγραφέας. Την εκδήλωση συντονίζουν ο Δημήτρης Χορταργιάς, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς και Ευβοίας και η Μαρία Σπανού, πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Πρόκειται για μια γνωστή –άγνωστη ιστορία, που συγκλόνισε την Ελλάδα και εκτυλίχτηκε τις τελευταίες μέρες της Κατοχής των Γερμανών και τις πρώτες του Εμφυλίου στα Κάτω Λεχώνια. Ήταν αρχές Ιουλίου του 1944, όταν συνελήφθησαν η Λουκία και η Σοφία Τοπάλη στο σπίτι τους μαζί με την επίσης κατωλεχωνίτισσα αντάρτισσα μυλωνού, Φιλίτσα Καλαβρού και μετά από μία ολιγοήμερη περιπέτεια φυλάκισης και βιαιοτήτων στην Γκεστάπο του Βόλου, οι μελλοθάνατες κρεμάστηκαν στη μικρή πλατεία, δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού.

Τα φαντάσματα αυτής της γκρίζας εποχής, «μιας εποχής που δεν ξεχάστηκε, τουλάχιστον, γι’ αυτούς που επιμένουν να θυμούνται» τόλμησε να ζωντανέψει στο νέο του βιβλίο ο παλαίμαχος δημοσιογράφος, Γ. Μαντίδης.

Το βιβλίο είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο για την περίοδο του εμφύλιου σπαραγμού, από τις πιο μελανές ψηφίδες της τοπικής ιστορίας και του νεοελληνικού βίου. Μιας ιστορίας ζωντανής, αργασμένης στα πρόσωπα, στα βλέμματα, στις καρδιές, ενός εμφύλιου σπαραγμού, που όμως αποσιωπήθηκε στις ζωές των ανθρώπων, στις σχέσεις, στις φιλίες, στις οικογένειες της μικρής τοπικής κοινωνίας. Το βιβλίο αυτό προξενεί ηθικούς τριγμούς στη συνείδηση όλων μας για τις άτυχες εκείνες γυναίκες, που βέβηλα χέρια τις οδήγησαν σε μια παράλογη θυσία. Οι τρεις γυναίκες της συμφοράς ήταν τρεις τίμιες γυναίκες, με επίκεντρο τη φωτεινή προσωπικότητα της Σοφίκας Τοπάλη, θύματα στο βωμό της εμφυλιακής μισαλλοδοξίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου