ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκθεση χαρακτικών έργων Τσέχου καλλιτέχνη

εκθεση-χαρακτικών-έργων-τσέχου-καλλι-682980

Την έκθεση χαρακτικής του Τσέχου καλλιτέχνη Τζίρι Σίλβα με τίτλο «Café DADA» παρουσιάζουν το Κοινωφελές Ιδρυμα Ν. και Ε. Πορφυρογένη και η Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 20.00 και θα διαρκέσει έως τις 18 Νοεμβρίου.

Ο καλλιτέχνης θα είναι παρών στα εγκαίνια τα οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα Ing. Jan Bondy.

Ο Τζίρι Σίλβα, γεννημένος το 1947 στο Πίλσεν της Τσεχίας, ζει και εργάζεται στην Πράγα. Ασχολείται με τη χαρακτική, τη γελοιογραφία και την εικονογράφηση. Εχει εκδώσει βιβλία με χιουμοριστικά σχέδια και γελοιογραφίες στην Τσεχία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και στις ΗΠΑ. Σκίτσα του έχουν δημοσιευτεί στον τσεχικό και διεθνή Τύπο.

Στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Πορφυρογένη στην Αγριά, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τριάντα τρία χαρακτικά έργα της τελευταίας εικοσαετίας. Πρόκειται κυρίως για έγχρωμες λιθογραφίες και κάποιες οξυγραφίες, που αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της τέχνης του.

Ο Slíva εμπνέεται, μεταξύ άλλων, από το καλλιτεχνικό κίνημα του ντανταϊσμού, που γεννήθηκε ως αντίδραση στον παραλογισμό της βαρβαρότητας του Α Παγκόσμιου Πολέμου το 1916 στη Ζυρίχη, και το 2016 γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη δημιουργία του. Οπως οι ντανταϊστές, ο καλλιτέχνης συνδυάζει αντικείμενα και ιδέες που δεν έχουν λογική συνάφεια μεταξύ τους, δημιουργώντας απρόβλεπτες αλλά οξυδερκείς συνθέσεις. Τα θέματά του είναι τα θέματα της ζωής: ο έρωτας, η μουσική, το κρασί και το καφέ της φαντασίας, ένας χώρος συνάντησης και συνύπαρξης των πιο αλλοπρόσαλλων στοιχείων.

Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι : Τρίτη έως Παρασκευή 17.30 – 20.00. Οργανωμένες επισκέψεις πραγματοποιούνται σε συνεννόηση με τη γραμματεία του Ιδρύματος στα τηλέφωνα 2428091320 και 6979274988.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου