ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

5ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου

5ο-φεστιβάλ-αφήγησης-πηλίου-394543

Ζωντανεύουν τα παραμύθια στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η έναρξη του 5ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, το οποίο απαρτίζεται από εκδηλώσεις και δράσεις και θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από την Κυριακή 2 Αυγούστου έως τις 9 Αυγούστου. Το φεστιβάλ θεσμός, που συγκεντρώνει πολυάριθμες συμμετοχές, τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Ο «Κένταυρος» με την εμπειρία των τεσσάρων προηγούμενων διοργανώσεων από το 2011 φροντίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη μεγάλη οκταήμερη διοργάνωση που πάντα εμπλουτίζεται από παράλληλες εκδηλώσεις και φιλοξενείται τόσο σε ατμοσφαιρικές γωνιές του Αη Γιώργη, όσο και επιλεγμένες γωνιές της Άνω Γατζέας και της Αγίας Τριάδας. Έτσι λοιπόν εκτός από τις απογευματινές αφηγήσεις για παιδιά και τις βραδινές για ενήλικο κοινό, συμπεριλαμβάνονται φέτος οι Καλλιτεχνικές Εκθέσεις Δημιουργών που εμπνέονται από τα παραμύθια, τους μύθους και τις ιστορίες με κεραμικά, φωτογραφία, κούκλες από πηλό και χειροποίητα ρούχα, παραδοσιακές πλεκτικές τεχνικές χαλιών που κουβαλάνε ιστορίες και χειροποίητα σκουλαρίκια.

Ανάμεσα στις αφηγήσεις ξεχωρίζουν οι ξενόγλωσσες «Ιστορίες του Νασρεντίν Χότζα» στα τουρκικά με συναφήγηση στα ελληνικά, η αγγλόφωνη εκδοχή του Έρωτα και της Ψυχής, ένα ολοήμερο αφιέρωμα στο θέμα «ΕΥΧΕΣ» της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης. Νεοεκκολαπτόμενοι αφηγητές συναντούν ομάδες αφήγησης και παλιότερους παραμυθάδες, συναξάρια μοιράζονται μέσα σε αυλές μοναστηριών, παραμύθια διαχρονικά σιγοντάρονται από ζωντανές μουσικές μπλουζ του αμερικανικού νότου, μυθολογίες και έπη ξεδιπλώνονται σε αυλές μουσείων, οικιών, εκκλησιών και παραδοσιακών ξενώνων, ενώ η Ημέρα του Τρένου προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στο φυσικό τοπίο του Πηλίου από τον Μουντζούρη που κουβαλάει ιστορίες από σταθμό σε σταθμό με ειδικό εισιτήριο έκπτωσης για τους παραμυθόφιλους.

Στο Θερινό Σχολείο Παραμυθιών πανεπιστημιακοί και ειδικοί επιστήμονες μοιράζονται θέματα από τον ανεξάντλητο κόσμο του παραμυθιού, του μύθου και της αφήγησής τους και προκαλούν συζητήσεις. Τιμητικές εκδηλώσεις και θεματικά αφιερώματα (για το 2015 το θεσσαλικό παραμύθι) φέρνουν στο προσκήνιο σημαντικές προσωπικότητες του πανεπιστημιακού χώρου που συνέβαλαν στην υπόθεση ανάδειξης των λαϊκών παραμυθιών. Εργαστήρια εισαγωγικά σε μια προσέγγιση βιωματική ετοιμάζουν επαφές των εραστών του παραμυθιού και της αφήγησής του σε βάση τετράωρη, αλληλοδιαδραστική και μεστή εμπειριών.

Οι διοργανωτές, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και η ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ φροντίζουν με μεράκι, ευθύνη αλλά και πείσμα ενάντια στην αρνητικότητα των τρεχουσών συνθηκών να δρομολογηθούν όλα όπως πρέπει. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη πλην της Ημέρας των Παραμυθιών στο Τραίνο και των εργαστηρίων.

Η φετινή πέμπτη διοργάνωση-θεσμός γίνεται για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού-ΕΟΤ, στοιχείο αναγνώρισης των προσπαθειών των ιθυνόντων του φεστιβάλ που συμβάλλουν σε μια πρόταση πολιτισμού και αειφορίας προς όφελος της τοπικής οικονομίας, αφού προβάλλεται η περιοχή ως ελκυστικός προορισμός όχι μόνο τουριστικά αλλά κύρια πολιτιστικά μέσα από μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη θεματική.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LEADER, της Πρεσβείας της Βραζιλίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Νοτίου Πηλίου, της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της «Μαγνήτων Κιβωτός», της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Θεσσαλίας και τη συνεργασία του Universidad Federal de Pelotas Brazil.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου