ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γιορτή Σπόρου και οικολογικού κήπου στις Σταγιάτες

γιορτή-σπόρου-και-οικολογικού-κήπου-σ-547708

Τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου – μπαξέ συνδιοργανώνουν, για έκτη χρονιά, η Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης – Α.Π.Ο. Δράσης και ο Αιγίλοπας – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ό,τι έχει απομείνει από τους παραδοσιακούς σπόρους και να διαδώσουν την ιδέα του οικολογικού κήπου. Το θέμα της φετινής γιορτής, που θα γίνει στις Σταγιάτες 9 και 10 Μαΐου είναι «Παγκόσμιες προκλήσεις και τοπικές δράσεις για τα κοινά αγαθά και την αυτάρκεια».

Το πρόγραμμα της Γιορτής Παραδοσιακού Σπόρου έχει ως εξής:

Το Σάββατο 9/5, 12:00, θα πραγματοποιηθεί Εργαστήριο παρασκευής σβώλων φυσικής καλλιέργειας για μικρό λαχανόκηπο με τον Παναγιώτη Μανίκη, ο οποίος επί χρόνια συντηρεί και αναπτύσσει με επιτυχία ένα αγρόκτημα σε περιοχή της Εδεσσας με βάση τις αρχές της φυσικής καλλιέργειας τις οποίες εφαρμόζει.

Το Σάββατο 9/5, 16:00, θα πραγματοποιηθεί Εργαστήρι παρασκευής θεραπευτικών κηραλοιφών.

Το Σάββατο 9/5, 18:30, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Παγκόσμιες προκλήσεις και τοπικές δράσεις για τα κοινά αγαθά και την αυτάρκεια». Θα μιλήσει Κώστας Νικολάου, Δρ. Χημικός Περιβαλλοντολόγος, Καθηγητής – Σύμβουλος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Πόλεων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, για τις Διατλαντικές Συμφωνίες. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν συλλογικότητες για τους σπόρους (Αιγίλοπας), για το νερό (Κίνηση Κατοίκων Πηλίου και Βόλου για το Νερό) καθώς και άλλες πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Το Σάββατο 9/5, 21:00, θα πραγματοποιηθεί συναυλία για το νερό με τους «Ζωή Τάχα».

Την Κυριακή 10/5, 10:30, προγραμματίζεται εργαστήρι φύτευσης και καλλιέργειας λαχανόκηπου για παιδιά.

Την Κυριακή 10/5, 11:00, θα γίνει συζήτηση με θέμα «Αλλαγή πορείας, στροφή στη φυσική ζωή» με τον Γιάννη Μακριδάκη, φυσικό καλλιεργητή – συγγραφέα, από την Βολισσό της ΒΔ Χίου.

Την Κυριακή 10/5, 12:00, θα γίνει ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων και φυτών και στις 13:00, εργαστήριο παρασκευής γιαούρτης.

Στην πλατεία του χωριού θα λειτουργήσει έκθεση – παζάρι παραδοσιακών και οικολογικών προϊόντων της περιοχής του Πηλίου. Ολες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην πλατεία Σταγιατών, στο Κοινοτικό Κέντρο Παράδοσης και Πολιτισμού και στο Δημοτικό Σχολείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου