ΤΟΠΙΚΑ

Πιο ώριμο στις νέες προκλήσεις το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

πιο-ώριμο-στις-νέες-προκλήσεις-το-πανε-751821

«Παρών» στο πλευρό της νέας πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη νέα περίοδο που ξεκινά δήλωσε ο τέως πρύτανης Γιώργος Πετράκος, παραδίδοντας τη «σκυτάλη» στον νέο πρύτανη Ζήση Μαμούρη, που ανέλαβε καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου. Σε εγκάρδιο, αλλά και συγκινητικό κλίμα, η παράδοση – παραλαβή έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Πετράκος προχώρησε σε απολογισμό της θητείας του, ενώ ο κ. Μαμούρης έθεσε τους στόχους της νέας περιόδου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την πορεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο έχει αποκτήσει τη δική του εσωτερική δυναμική και πολλές δυνατότητες για να συνεχίσει την πορεία του. Η νέα διοίκηση την οποία αποτελούν εξαιρετικοί συνάδελφοι με τους οποίους έχω συνεργαστεί, θα συνεχίσει και θα βελτιώσει την πορεία του ιδρύματος», τόνισε ο κ. Πετράκος παραδίδοντας τη «σκυτάλη» και ευχαριστώντας τα μέλη της τέως πρυτανικής αρχής, όσο και το σύνολο του έμψυχου δυναμικού του ιδρύματος για την ομαδική συνεργασία και τη διάθεση προσφοράς.

Κάνοντας απολογισμό της πλούσιας θητείας του μίλησε για μια κρίσιμη περίοδο που διήνυσε το Π.Θ. έχοντας να αντιμετωπίσει τις δραματικές περικοπές στη χρηματοδότηση αλλά και ραγδαίες θεσμικές αλλαγές. «Η πρυτανεία του Π.Θ. της περιόδου 2014- 2018 εργάστηκε συλλογικά και αφιέρωσε τον χρόνο και την ενέργειά της προς όφελος του ιδρύματος και της δημόσιας εκπαίδευσης», είπε.

Ο κ. Πετράκος αναφέρθηκε συνοπτικά στις σημαντικές δράσεις που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, στο Σχέδιο Δράσης που καταρτίστηκε, στο άνοιγμα που επιχειρήθηκε στην κοινωνία, στη διεκδίκηση επιπλέον χρηματοδοτήσεων, αλλά και στις παρεμβάσεις που έγιναν στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Σε επίπεδο χρηματοδότησης το Π.Θ. εξασφάλισε 55 εκατ. ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Πανεπιστημιούπολη, 10 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών για την Κίτρινη Αποθήκη, ίσο ποσό για το Ογκολογικό Κέντρο στην Λάρισα και επιπλέον πιστώσεις ενός εκατ. ευρώ για τον τακτικό προϋπολογισμό του Π.Θ.

Μίλησε για την υλοποίηση περισσότερων από 140 διαγωνισμών για εξοπλισμό και υπηρεσίες συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ, για την παρέμβασή του ως προέδρου της Συνόδου των Πρυτάνεων για την εξασφάλιση 1.000 μελών ΔΕΠ στα ελληνικά ΑΕΙ, για τις διαπραγματεύσεις με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να μη «στραγγαλιστούν» τα κονδύλια της έρευνας.

Αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις της Πρυτανείας για την απορρόφηση των ΤΕΙ προκειμένου να γίνει με ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά και στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη του Π.Θ. που ολοκλήρωσε την εξωτερική του αξιολόγηση και βρίσκεται σταθερά την τελευταία τριετία στο 4% της παγκόσμιας κατάταξης. Η ίδρυση Κέντρου Διά Βίου Μάθησης, Κέντρου Ξένων Γλωσσών, Ιστορικού Αρχείου, Δομής Ερευνας, Καινοτομίας και Αριστείας και ενός Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας είναι επίσης έργα της τέως πρυτανικής αρχής, όπως και η αξιοποίηση του αγροκτήματος Πάου και η εκπόνηση ενός μακροχρόνιου σχεδίου σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Πετράκος στην προσέλκυση χρηματοδότησης 86 εκατ. ευρώ για έρευνα, αλλά και στις διεθνείς σχέσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εχει προχωρήσει σε σημαντικές επαφές με Πανεπιστήμια της Κίνας και υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία Confucius Center στον Βόλο σε συνεργασία με το Dongbei University, ενώ συνολικά σήμερα το ίδρυμα έχει 361 διμερείς συμφωνίες που αυξάνονται συνεχώς.

Τέλος, αναφέρθηκε στην υποστήριξη των Μουσικών Συνόλων, της Χορωδίας και της Θεατρικής Ομάδας του Π.Θ., της ομάδας «Κένταυρος», στη συνεχή παρουσία του ιδρύματος τα τελευταία τρία χρόνια στη ΔΕΘ, αλλά και στις εκδηλώσεις που έγιναν με αφορμή τα 30χρονα του Π.Θ. με αποκορύφωμα τη βράβευση του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Συνέχεια στη διοίκηση

«Θα συνεχίσουμε από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη πρυτανική αρχή», είπε ο νέος πρύτανης Ζήσης Μαμούρης τονίζοντας τη συνέχεια που θα υπάρχει σε επίπεδο διοίκησης αλλά και έργου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον τέως πρύτανη για τη συνεργασία και τον διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της εξαιρετικής πορείας του ιδρύματος. «Προσωπικά για μένα είναι μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη. Ο πήχης πλέον έχει ανέβει πολύ ψηλά και θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να οδηγήσω το Πανεπιστήμιο σε ασφαλή λιμάνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμούρης.

Από την πλευρά του παρουσίασε τους εννέα τομείς στους οποίους θα δώσει βάρος η νέα διοίκηση και συγκεκριμένα στη διοίκηση, στην ακαδημαϊκή οργάνωση και ανάπτυξη, στις υποδομές και τον εξοπλισμό, στην έρευνα και την αριστεία, στην ενίσχυση των διεθνών σχέσεων του ιδρύματος, στη βελτίωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών, ενίσχυση της δημιουργικότητας των φοιτητών και της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας, στην εξωστρέφεια, συνεργασία και στην παροχή υπηρεσιών προς την κοινωνία και την οικονομία, στην ενίσχυση του ρόλου της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ιδρύματος, αλλά και σε παρεμβάσεις στο Υπουργείο Παιδείας σε θέματα εκπαίδευσης και έρευνας.

Οι αντιπρυτάνεις

Η αντιπρύτανης Ερευνας και Διά Βίου Μάθησης Ιωάννα Λαλιώτου που συμμετείχε και στο προηγούμενο πρυτανικό σχήμα μίλησε για μια δύσκολη περίοδο που πέρασε το Π.Θ. και στην οποία κατάφερε να μείνει όρθιο και να γίνει πιο ώριμο και σήμερα να καλείται να αντιμετωπίσει τη νέα περίοδο με άριστες προϋποθέσεις.

Ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Χαράλαμπος Μπιλλίνης υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά βήματα να γίνουν στη θητεία που ξεκινά για πάει το Π.Θ. ακόμη πιο μπροστά.

Ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Γιάννης Θεοδωράκης που συμμετέχει για δεύτερη φορά σε πρυτανικό σχήμα τόνισε ότι έμφαση θα δοθεί στην οργάνωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων και σε ζητήματα διασφάλισης της ποιότητας σπουδών.

Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων Στέφανος Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι η νέα διοίκηση θα συνεχίσει τις καλές πρακτικές και θα τις βελτιώσει.

Το «παρών» έδωσε και ο πρώην αντιπρύτανης Θανάσης Σφουγγάρης που ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Πετράκο για τη συνεργασία, αλλά και όλο το πρυτανικό σχήμα. «Ημασταν μια ομάδα που δουλέψαμε πολύ και παλέψαμε», είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου