ΤΟΠΙΚΑ

Αλλάζει ο «χάρτης» της κατοικίας

αλλάζει-ο-χάρτης-της-κατοικίας-794130

Επιστροφή στο πατρικό για νέους, μετακομίσεις οικογενειών σε μικρότερα διαμερίσματα, εξώσεις και πλειστηριασμοί… Το χωρικό μοτίβο της κατοίκησης αλλάζει στην Ελλάδα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, όπως διαπιστώνει η διδάκτορας του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννα Μπαρκούτα. Η κ. Μπαρκούτα αναγορεύτηκε χθες διδάκτορας του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής, στην τελετή ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του διδακτορικού της η κ. Μπαρκούτα μελέτησε τις συνθήκες κατοίκησης στην Αθήνα εν μέσω οικονομικής κρίσης, διαπιστώνοντας τις αλλαγές που συντελούνται στον «χάρτη» της κατοικίας.

Μέσα από συνεντεύξεις διαπίστωσε ότι ο χάρτης της κατοικίας αλλάζει άρδην. Οι νέοι σύμφωνα με την έρευνα επιστρέφουν στο πατρικό τους σπίτι. Αυτό γίνεται είτε επειδή είναι άνεργοι, είτε επειδή οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και δεν αρκούν για τη συντήρηση ενός σπιτιού. «Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση τόσο για τους νέους που επιστρέφουν όσο και για τους γονείς», εξηγεί η κ. Μπαρκούτα.

Πριν την επιστροφή στο πατρικό, οι νέοι δοκιμάζουν την αναγκαστική συγκατοίκηση για τον περιορισμό των εξόδων.

Την ίδια ώρα, οικογένειες που επίσης πλήττονται από την ανεργία και τη μείωση των μισθών, αναγκάζονται να μετακομίσουν σε σπίτια με λιγότερα τετραγωνικά για να εξοικονομήσουν πόρους και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα.

«Όταν η οικογένεια αλλάζει σπίτι, αλλάζει η κλίμακα της κατοίκησης. Τα έπιπλα που δεν χωρούν στο νέο περιβάλλον προδίδουν τη διαφορά της κλίμακας. Οι οικογένειες καλούνται να αλλάξουν λειτουργία στο ίδιο περιβάλλον, ενώ χάνονται οι καθαρά ιδιωτικοί χώροι μέσα στο σπίτι. Το παραδοσιακό σχήμα κατοίκησης αλλάζει και πλέον οι χώροι γίνονται πολυμορφικοί», επισημαίνει η ίδια.

Την έρευνά της έκανε στο πλαίσιο του διδακτορικού της μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις. «Στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν. Πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο τώρα ξεκινά η έρευνα και αναμένουμε αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια», σημείωσε. Η ίδια μάλιστα προέβλεψε ότι η τάση που καταγράφεται στο διδακτορικό της, θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια. «Οσο βαθαίνει η κρίση τόσο πιο έντονες θα είναι οι αλλαγές στο χάρτη της κατοικίας. Κι αυτό δεν αφορά συγκεκριμένες ηλιακές ομάδες αλλά όλους», υπογράμμισε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου