ΤΟΠΙΚΑ

Ραντεβού στους δρόμους δίνει η Κοινωνική Συμμαχία

ραντεβού-στους-δρόμους-δίνει-η-κοινων-5038

Το πρώτο της κρίσιμο αγωνιστικό ραντεβού στους δρόμους ενάντια στη λιτότητα, την ανεργία και την υπερφορολόγηση δίνει η Κοινωνική Συμμαχία, που συστήθηκε στον Βόλο με σκοπό να διεκδικήσει δυναμικά εναλλακτικές πολιτικές και μέτρα εξόδου από την κοινωνικοοικονομική κρίση. Καλεί όλους τους πολίτες, εργαζόμενους ή ανέργους, νέους ή συνταξιούχους, να δώσουν δυναμικό παρών στο πρώτο αγωνιστικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Τετάρτη 30 Μαΐου στις 9 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας, ενάντια στα οκτώ χρόνια λιτότητας που οδήγησαν την κοινωνία σε οικονομική δυσπραγία και καχεξία.

Το πρώτο αυτό αγωνιστικό ραντεβού θα είναι βαρόμετρο και για τη συνέχιση της δράσης της Κοινωνικής Συμμαχίας, που ζητά την παλινόρθωση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ηδη στην Κοινωνική Συμμαχία συσπειρώνονται ολοένα και περισσότεροι φορείς από τους 14 που αρχικά ένωσαν τα χέρια: Εργατικό Κέντρο Βόλου, ΑΔΕΔΥ, ΟΕΒΕΜ, Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, Επιμελητήριο Μαγνησίας, Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας, Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας – Αλμυρού, Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων, Σύλλογος Πολυτέκνων, Σωματείο Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος», Σύλλογος Νεφροπαθών, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ, Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Κεντρικής Ελλάδας, Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου, Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Σύλλογος Μεσιτών, Σύλλογος Εστίασης, Εργαζόμενοι στην ΑΓΕΤ, Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α.

Ενόψει της πρώτης κινητοποίησης και μετά από δύο συσκέψεις που είχαν οι συγκροτούντες την Κοινωνική Συμμαχία φορείς, παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

«Πρόκειται για μία πανελλαδική πρωτοβουλία και μια πανεθνική ημέρα δράσης στην οποία συμμετέχει και ο Βόλος, δίνοντας τον αγώνα κατά των μέτρων και των πολιτικών λιτότητας, ανεργίας και υπερφορολόγησης. Μετά το συλλαλητήριο η δράση θα συνεχιστεί για την ανάδειξη και τοπικών ζητημάτων. Θα πρέπει να συμμετέχουμε σύσσωμοι στο συλλαλητήριο. Η εργατική τάξη έχει πληγεί βάναυσα και η άγρια πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν πιέσουμε εμείς να το κάνει», τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Κ.Β., Θανάσης Παπαδημόπουλος.

«Οι επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους με όλους όσοι πλήττονται», τόνισε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, υπογραμμίζοντας ότι σημείο αιχμής για τον τεχνικό κόσμο είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που έχει προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στον κλάδο και τα αντιαναπτυξιακά μέτρα.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου συμμετέχει σε αυτό το ενδιαφέρον κοινωνικό και πολιτικό πείραμα. Πρόκειται για μια σύμπραξη φορέων με διαφορετική αφετηρία, και το στοίχημα είναι η ενιαία αντιμετώπιση των ζητημάτων που τους αφορούν. Αντί του μοναχικού δρόμου δράσης επιλέγουμε τον δρόμο της σύνθεσης, και πρόκληση είναι να υπάρχει και συνέχεια», είπε ο πρόεδρος Χρήστος Στρατηγόπουλος.

«Αργήσαμε ναι. Αλλά επιτέλους συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε το σωστό», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνας Πλαστάρας. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο Βόλος έχει προϊστορία δυναμικών αγώνων. «Εστω και την ύστατη στιγμή ενωνόμαστε σε μία κοινή πορεία, από την οποία δεν πρέπει να λείπει κανείς με καμία δικαιολογία», συμπλήρωσε.

«Ηδη 300.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλειδώσει λουκέτο και άλλες τόσες υπολειτουργούν. Η αγορά έχει απορρυθμιστεί και η κατάσταση έχει φθάσει πλέον στο απροχώρητο. Χρειάζεται νέο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Αποστόλης Οντόπουλος.

«Επιτέλους μετά από 10 χρόνια ύφεσης συντονιζόμαστε σε μια κοινή προσπάθεια. Η 30η Μαΐου πρέπει να γίνει αφετηρία κοινής δράσης σε όλα τα επίπεδα», επεσήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Τέλης Μπασδάνης.

«Δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από την κοινή προσπάθεια που γίνεται», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος», Πέτρος Μπέλλος. Οι πρόεδροι των Συλλόγων Πολυτέκνων και Τριτέκνων Μαγνησίας, Βάιος Κουκλουμπέρης και Σούλα Βακουφτσή αντίστοιχα, εστίασαν στο δημογραφικό πρόβλημα ως απόρροια της κρίσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας.

Αιχμές ότι η κινητοποίηση είναι πρόχειρη άφησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου.

«Το τρίπτυχο λιτότητα, ανεργία, υπερφορολόγηση είναι ο κοινός παρονομαστής σε αυτή την κινητοποίηση», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, Φίλιππος Κωνσταντινίδης, θέτοντας ως ζήτημα αιχμής για τους δημοσίους υπαλλήλους την αξιολόγηση, τη μείωση των μισθών και τον νόμο Κατρούγκαλου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου