ΤΟΠΙΚΑ

Στο σπίτι τους επιστρέφουν παιδιά ΑμεΑ

στο-σπίτι-τους-επιστρέφουν-παιδιά-αμε-6906

Στο… σπίτι τους, προκειμένου να μάθουν να ζουν αυτόνομα, επιστρέφουν έως το τέλος του χρόνου περίπου 11 άτομα με αναπηρίες. Ο δήμος προχωρά στη διενέργεια ανοιχτού δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε κτίριο της πρώην Παιδόπολης Αγριάς.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με τον επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλη Νάνο, να θέτει ζήτημα… συνεννόησης του δήμου με τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών ΑμεΑ.

«Ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες είναι αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση της ΣΥΔ και θέλει να αναλάβει ο ίδιος τη λειτουργία του», σημείωσε ο κ. Νάνος.

«Ο σύλλογος θέλει να του αναθέσουμε απευθείας τη λειτουργία της μονάδας. Αυτό όμως δεν γίνεται. Αν θέλει μπορεί να συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία», απάντησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Νατάσσα Μορφογιάννη.

«Οι γονείς θα μπορέσουν πολύ καλύτερα, από όποια άλλη εταιρεία, να λειτουργήσουν τη στέγη που δεν πρέπει να εκχωρηθεί σε ιδιώτη», συνέχισε ο κ. Νάνος.

«Δεν είναι εκχώρηση, αλλά νόμιμος διαγωνισμός», επέμεινε η κ. Μορφογιάννη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Θάνο Θεοδώρου, εξαρχής ο δήμος είχε ζητήσει να λειτουργήσει ο ίδιος τη δομή μέσα από την πρόσληψη προσωπικού. «Είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε τη στέγη έως τέλος του έτους, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να κληθούμε να επιστρέψουμε χρήματα που πήραμε μέσω ΕΣΠΑ για τη δημιουργία της δομής. Η πρότασή μας δεν εγκρίθηκε κι έτσι θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για να προκύψει ανάδοχος», εξήγησε ο κ. Θεοδώρου.

Υπενθυμίζεται ότι η Στέγη ξεκίνησε να λειτουργεί στον Βόλο τον Απρίλιο του 2014, και σε αυτήν εντάχθηκαν 9 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, με νοητική υστέρηση και άλλες βαριές αναπηρίες, τα οποία δεν μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη. Η στέγη έγινε για τα 9 παιδιά το σπίτι τους, αφού μέσα σε αυτό ζούσαν σε 24ωρη βάση και άρχισαν να μαθαίνουν πώς να στηρίζονται στις δυνάμεις τους και να ζουν μόνοι τους χωρίς υποστήριξη. Στις 31 Οκτωβρίου 2015 έληξε το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Η ΣΥΔ διέκοψε τη λειτουργία της από 1/11/2015 έως 21/12/2015, καθώς αποφασίστηκε, με καθυστέρηση, η τρίμηνη παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων με αναδρομική ισχύ από 1/11/2015 έως 31/1/2016, διάστημα για το οποίο ο Δήμος Βόλου ανέλαβε τα λειτουργικά έξοδα της δομής. Από την 1η Φεβρουαρίου του 2016 και έως σήμερα, η ΣΥΔ δεν λειτουργεί. Τα 9 άτομα που φιλοξενούνταν στη δομή είχαν βρεθεί τότε σε ακατάλληλο περιβάλλον.

Αναμόρφωση προϋπολογισμού

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το 2018.

Κωδικός για τη διάθεση ποσού 188.000 ευρώ για εορταστικό διάκοσμο προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ του επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχ. Μιτζικού και του δημάρχου Βόλου Αχ. Μπέου.

Ο κ. Μιτζικός μίλησε για υπέρμετρη δαπάνη και ρώτησε ποια είναι η σκοπιμότητά της.

«Δεν θα σας ρωτήσουμε αν θα στολίσουμε. Εμείς αποφασίζουμε. Παραλάβαμε τρία εκατ. ευρώ και τα έχουμε φθάσει στα 21 εκατ. ευρώ», απάντησε ο κ. Μπέος.

«Εσείς έχετε την πλειοψηφία και ψηφίζετε, εμείς όμως ελέγχουμε τις δαπάνες», συνέχισε ο κ. Μιτζικός.

«Δικαίωμά σας να κάνετε κριτική. Ολη η Ελλάδα όμως βλέπει ότι κάτι αλλάζει στον Βόλο. Εσείς όχι. Αν δείτε τις δημοσκοπήσεις δεν θα έρχεστε καθόλου στο Δημοτικό Συμβούλιο», ανταπάντησε ο κ. Μπέος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου