ΤΟΠΙΚΑ

Ισχυρό μήνυμα κατά του ρατσισμού

ισχυρό-μήνυμα-κατά-του-ρατσισμού-74549

Ισχυρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων μέσα από την ποίηση και γενικότερα τις τέχνες, έδωσαν προχθές από κοινού οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου και του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, στην επίσημη εκδήλωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας. Συνέπραξαν με συμμαθητές τους, ασυνόδευτους πρόσφυγες από τις κοινότητες ΑΡΣΙΣ Μακρινίτσας και του Ερυθρού Σταυρού στην Παιδόπολη, που πηγαίνουν στο Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου, και έστειλαν το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως χρώματος, γλώσσας, θρησκείας.

Σύμφωνα με τη φιλόλογο του 2ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας, Βιργινία Αναστασίου, οι μαθητές προσέγγισαν τον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις μέσα από την ποίηση, δεδομένου ότι χθες Τετάρτη 21 Μαρτίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Στο αφιέρωμα που ετοίμασαν οι μαθητές των δύο σχολείων, εκτός από ποιήματα, πλαισίωσαν τη γιορτή με μουσική και βίντεο για να προσεγγίσουν τρία ζητήματα: Ολοκαύτωμα, Απαρτχάιντ και σύγχρονο προσφυγικό.

«Το σημαντικότερο μήνυμα που περνάμε μέσω του συγκεκριμένου αφιερώματος είναι ότι σε τέτοιες γιορτές λειτουργούμε ενωτικά», σημείωσε από την πλευρά της η θεολόγος του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Κατερίνα Κολοκοτρώνη.

Οι ίδιοι οι μαθητές έστειλαν τα δικά τους μηνύματα. «Πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς όλους, είμαστε όλοι ίσοι, έχουμε ίσα δικαιώματα. Κανείς δεν είναι κατώτερος από τον άλλο», είπε ο μαθητής της Β’ τάξης του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Γιάννης Ξανθάς.

«Δυστυχώς ο ρατσισμός δεν έχει εξαλειφθεί. Υπάρχει ρατσισμός για το χρώμα, τη γλώσσα ακόμη και το ντύσιμο. Είναι όλοι επιφανειακοί. Κρίνουν χωρίς να γνωρίζουν. Και η κοινωνία για να αλλάξει χρειάζεται πολλούς μαζί, δεν φθάνει ένας», τόνισε από την πλευρά της η μαθήτρια του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Νικολέτα Κασσίδη.

«Στην πλειοψηφία προσπαθούμε να εντάξουμε τους πρόσφυγες και μετανάστες στη σχολική κοινότητα και να γίνουμε ασπίδα προστασίας. Βέβαια δεν έχουμε ακόμη εξαλείψει πλήρως τα φαινόμενα ρατσισμού, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία. Ως χώρα είμαστε πολύ πίσω», επεσήμανε από την πλευρά του ο μαθητής της Β’ τάξης του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, Κωνσταντίνος Κούνας.

«Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση της κοινωνίας για την καταπολέμηση των ρατσιστικών συμπεριφορών. Ηδη μέσα στα σχολεία οι μαθητές έχουν αρχίσει να αποδέχονται το διαφορετικό», είπε η μαθήτρια της Β’ τάξης του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας Σοφία Καρπούζα.

«Είμαστε όλοι άνθρωποι»

Κούρδος από το Ιράν, ο Ματίν Ελιάσι βρίσκεται με την οικογένειά του τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα και φέτος φοιτά στη Γ’ τάξη στο Εσπερινό Βόλου. Ο 19χρονος που συμμετείχε στην εκδήλωση, δεν αρνήθηκε ότι έχει πέσει θύμα ρατσισμού. «Νιώθω ότι αυτός ο εορτασμός θα έπρεπε να ήταν πιο διαδεδομένος. Ο ρατσισμός δεν βοηθά. Είμαστε όλοι άνθρωποι», είπε αναφέροντας ότι στην Ελλάδα έχει πέσει, αν και λίγες φορές, θύμα ρατσισμού. «Ακόμη και για να πάρεις ένα σουβλάκι, αν σε καταλάβουν ότι δεν μιλάς καλά ελληνικά δεν σου απαντάνε ωραία», είπε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πονεμένη ιστορία του κουρδικού λαού. «Δυστυχώς οι Κούρδοι είμαστε συνεχώς υπό διωγμό. Δεν έχουμε κράτος», είπε, και υποστήριξε ότι στόχος της οικογένειάς του είναι να φύγουν από την Ελλάδα. «Αν δεν μας αφήσουν θα πρέπει να παραμείνουμε. Και θα προσπαθήσουμε να ζήσουμε», τόνισε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου