ΤΟΠΙΚΑ

Δημόσιοι χώροι στον Βόλο μετατρέπονται σε… τουαλέτες

δημόσιοι-χώροι-στον-βόλο-μετατρέποντ-80441

Σε δημόσιες… τουαλέτες μετατρέπονται δρόμοι, πεζοδρόμια και γενικότερα δημόσιοι ή δημοτικοί χώροι στον Βόλο, από ασυνείδητους που κάνουν την ανάγκη τους αδιαφορώντας για τις ανθυγιεινές εστίες που δημιουργούν στην πόλη. Τα παράπονα είναι καθημερινά στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Βόλου, παρά όμως το υπαρκτό πρόβλημα δεν υπάρχει νομοθεσία που να προβλέπει πρόστιμα για όσους «ξελαφρώνουν» σε βάρος της δημόσιας υγείας!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στην οδό Λαρίσης απέναντι από το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας. Επιχειρηματίας της περιοχής, επί 18 χρόνια ζει τον ίδιο εφιάλτη. Καθημερινά έξω από την περίφραξη της επιχείρησής της αντικρίζει περιττώματα και χαρτιά με ακαθαρσίες. Και καθημερινά αναγκάζεται να εκτελεί χρέη καθαριστή της άτυπης δημόσιας… τουαλέτας. «Τα χέρια μας έχουν πρηστεί από τις χλωρίνες για να καθαρίζουμε», διαμαρτυρόταν χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η επιχειρηματίας, που αναρωτιέται «σε ποια πολιτισμένη χώρα του κόσμου γίνονται ανεκτά τέτοια φαινόμενα, και μάλιστα μένουν ατιμώρητα».

Η ίδια διαμαρτύρεται ότι οδηγοί φορτηγών σταματούν, κάνουν την ανάγκη τους, παρατούν τις ακαθαρσίες τους και φεύγουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει πιάσει τους… δράστες επ’ αυτοφώρω και τους ανάγκασε να καθαρίσουν τις ακαθαρσίες τους, απειλώντας τους ότι θα καλέσει την αστυνομία.

Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Τα τηλέφωνα είναι σχεδόν καθημερινά στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, από δημότες που διαμαρτύρονται ότι κάθε φορά που γίνεται λαϊκή αγορά, βρίσκουν ακαθαρσίες στις πυλωτές πολυκατοικιών, ακόμη και μπροστά από τις εισόδους των σπιτιών τους.

«Στις λαϊκές έχουμε βάλει χημικές τουαλέτες, και πάλι όμως έχουμε παράπονα. Είμαστε με δεμένα χέρια. Δεν υπάρχει νομοθεσία για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε», σχολίασε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βόλου Γιώργος Πράττος.

Από την πλευρά της η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, Χρυσούλα Κολημήτρα, ανάφερε ότι «δυστυχώς η νομοθεσία δεν προβλέπει καν πρόστιμα» για τέτοιες περιπτώσεις.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι θιγόμενοι δημότες είναι να καταγγείλουν το περιστατικό στη Διεύθυνση Υγείας, από εκεί να γίνει αυτοψία στον χώρο, να χαρακτηριστεί ως ανθυγιεινή εστία και να δοθεί εντολή καθαρισμού προκειμένου να μη θίγεται η δημόσια υγεία. Πέραν τούτου, αν ο χώρος είναι ιδιόκτητος θα πρέπει να περιφραχθεί, αν είναι δημοτικός ή δημόσιος να σημανθεί.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου