ΤΟΠΙΚΑ

Συνεχίζεται η μάχη για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε ο «Θησέας»

συνεχίζεται-η-μάχη-για-να-κλείσουν-οι-π-157248

Σήμερα αναμένονταν να επισκεφθεί τη Μαγνησία το ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών, που πρόκειται να αναλάβει την καταγραφή των ζημιών που υπέστη ο νομός από τη σφοδρή κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που είχε ο βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Πάντως εκτιμάται ότι θα χρειαστούν μήνες για να αποκατασταθούν οι ζημιές, και οι τοπικές κοινωνίες -ιδίως στην περιοχή του Αϊ Γιάννη, που υπέστη και το μεγαλύτερο πλήγμα- θα δώσουν μάχη με τον χρόνο ώστε να είναι έτοιμες για το καλοκαίρι.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες συνεχίστηκε σε όλα τα επίπεδα η μάχη για να κλείσουν οι μεγάλες πληγές που άνοιξε ο καταστροφικός «Θησέας».

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, έχουν ήδη συνταχθεί τα τεχνικά δελτία για τις ζημιές που προκλήθηκαν στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και τις επτά τοπικές κοινότητες που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έως και τις 12 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, έχουν κηρυχθεί οι τοπικές κοινότητες Πορταριάς και Αγριάς του Δήμου Βόλου, Αγίου Γεωργίου Νηλείας και Καλών Νερών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, Καναλίων και Κεραμιδίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου και Ανάβρας του Δήμου Αλμυρού.

Όπως ανέφερε η ίδια, θα πρέπει να ανακοινωθεί η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών, προκειμένου γρήγορα να γίνουν οι μελέτες και να δρομολογηθεί άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών, η οποία σε ό,τι αφορά τα ασφαλτικά στους δρόμους, δεν πρέπει να αναμένεται πριν την ερχόμενη άνοιξη.

Χθες, η Περιφέρεια είχε ταυτόχρονα έξι συνεργεία σε διαφορετικά σημεία του νομού για τη διάνοιξη δρόμων από χώματα και πέτρες που πέφτουν στο οδόστρωμα εξαιτίας μικρότερων κατολισθήσεων, αλλά και για τον καθαρισμό φρεατίων, τριγωνικών τάφρων και ρείθρων.

Επιχειρήσεις γίνονταν σε Αερινό – Περίβλεπτο, Αγιο Βλάσιο, Πορταριά, Δράκεια, Κερασιά – Κάπουρνα και Μαυρόλοφο. Νέες μικρότερες κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε έξι διαφορετικά σημεία στη διαδρομή μεταξύ Πορταριάς – Χανίων.

«Σε περίπτωση που δεν έρθει ούτε σήμερα το ειδικό κλιμάκιο, θα επικοινωνήσω με το Υπουργείο Υποδομών και θα ζητήσω επίσπευση της αποτίμησης της κατάστασης. Πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα στις διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών. Ετσι όπως είναι πληγωμένη η περιοχή, ακόμη και μια ήπια βροχόπτωση, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Είναι σαν να ρίχνεις σταγόνα νερού σε γεμάτο ποτήρι», είπε η κ. Κολυνδρίνη εκφράζοντας την ανησυχία της τι θα γίνει σε περίπτωση νέας βροχόπτωσης.

Την ίδια ανησυχία εκφράζουν και δήμαρχοι των πληγέντων περιοχών της Μαγνησίας, καθώς από τον όγκο του νερού μεταφέρθηκαν φερτές ύλες που έχουν σχεδόν… μπαζώσει ρείθρα, φρεάτια ακόμη και ρέματα, με αποτέλεσμα σε νέα βροχόπτωση τα νερά να μην έχουν σημείο διαφυγής.

«Κομμένος» στα δύο ο Αϊ Γιάννης

Ο Αϊ Γιάννης είναι κομμένος στα δύο. Στις δύο πλευρές του σημείου, σε μήκος 40μ. που ο δρόμος έχει καταρρεύσει, υπάρχουν κόκκινες κορδέλες και απαγορεύεται η διέλευση ακόμη και πεζών. Η κίνηση των οχημάτων στην παραλιακή οδό έχει απαγορευτεί, ενώ η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο μέσω του περιφερειακού.

Για την αποκατάσταση της ζημιάς θα πρέπει να ανακοινωθεί χρηματοδότηση, να γίνει μελέτη και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου