ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτυρίες για προνοιακά επιδόματα

διαμαρτυρίες-για-προνοιακά-επιδόματ-158915

Αγανακτισμένοι οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων της Μαγνησίας. Δεν έχουν πληρωθεί τα επιδόματα για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, μολονότι από το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκριθεί προς τον Δήμο Βόλου, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, ποσό ύψους 1.996.071,46 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι 2.688 δικαιούχοι ξεροσταλιάζουν τις τελευταίες ημέρες έξω από τις τράπεζες, ζητώντας ενημέρωση των τραπεζικών τους λογαριασμών, αλλά κάθε φορά το υπόλοιπο του λογαριασμού τους εμφανίζεται μηδενικό. Το χρώμα του χρήματος αναμένεται να δουν είτε την ερχόμενη Πέμπτη, είτε την ερχόμενη Παρασκευή.

Από τις 6 Ιανουαρίου, οπότε και το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την πίστωση στον Δήμο Βόλου, οι επισκέψεις στις τράπεζες είναι καθημερινότητα. Οι λογαριασμοί όμως μένουν άδειοι, και δεκάδες είναι καθημερινά τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας που δέχονται οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου.

Οπως έγινε γνωστό, η καθυστέρηση στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων δεν οφείλεται στον Δήμο Βόλου. Η εντολή πληρωμής του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προς τον δήμο δόθηκε την περασμένη Παρασκευή, όμως έως και χθες το πρωί τα χρήματα δεν είχαν πιστωθεί στον λογαριασμό του δήμου. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε επίσης την περασμένη Παρασκευή και χθες κοινοποιήθηκε στον Δήμο Βόλου. Σημειώνεται ότι αν δεν υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός, δεν μπορούν να κοπούν τα εντάλματα πληρωμής. Πριν από δύο χρόνια, οπότε και με εντολή δημάρχου είχαν κατατεθεί τα προνοιακά επιδόματα πριν την έγκριση του προϋπολογισμού για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων, ο επίτροπος είχε απευθύνει αυστηρές συστάσεις προς τον δήμο να μην επαναληφθεί, σε διαφορετική περίπτωση, το ποσό -σχεδόν 2 εκατ. ευρώ- θα καταλογιστεί στα δημοτικά ταμεία.

Χθες, με αφορμή την έγκριση του προϋπολογισμού, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε εκτός ημερήσιας διάταξης την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων.

Σήμερα τα εντάλματα θα σταλούν στον επίτροπο, προκειμένου να τα εγκρίνει άμεσα, και έως το μεσημέρι να καταφέρει η Οικονομική Υπηρεσία να δώσει εντολή κατάθεσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Εκτιμάται ότι έως την Πέμπτη -ή το αργότερο την ερχόμενη Παρασκευή- οι δικαιούχοι θα μπορέσουν να εισπράξουν τα προνοιακά επιδόματα.

Τα προνοιακά επιδόματα καταβάλλονται σε 1.312 δικαιούχους με βαριές αναπηρίες, 191 με μεσογειακή αναιμία, 1 με εγκεφαλική παράλυση, 385 με βαριά νοητική καθυστέρηση, 220 επιδόματα κίνησης, 13 στεγαστικής συνδρομής, 32 επιδόματα σε παραπληγικούς ανασφάλιστους, 65 σε παραπληγικούς του δημοσίου, 256 επιδόματα τυφλών, 71 επιδόματα κωφάλαλων, 6 χανσενικών, 111 απροστάτευτων παιδιών και 25 επιδόματα σε ομογενείς πρόσφυγες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου