ΤΟΠΙΚΑ

Διπλωματικό… επεισόδιο για το κοινό σχολικό συμβούλιο

διπλωματικό-επεισόδιο-για-το-κοινό-σ-159006

Διπλωματικό… επεισόδιο απειλείται στη Μαγνησία, με φόντο το κοινό σχολικό συμβούλιο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, στις 10 το πρωί, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας. «Η Πολιτεία αφουγκράζεται τους μαθητές», είναι το θέμα της πρωτοποριακής εκδήλωσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στην οποία ζητούν… προσκλητήριο, ο ένας μετά τον άλλο, φορείς του νομού αλλά και μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα.

Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε την περασμένη εβδομάδα, τους μαθητές έχουν προσκληθεί να ακούσουν η υφυπουργός οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, οι βουλευτές Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Μάκης Μπαλλής, Χρήστος Μπουκώρος, Κώστας Στεργίου, οι δήμαρχοι και των οκτώ δήμων της Μαγνησίας, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Μαρία Γιαννουλή, ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων, Ηλίας Κουτσερής. Στο συμβούλιο έχει προσκληθεί και η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, όπως επίσης σχολικοί σύμβουλοι, προϊστάμενοι εκπαιδευτικών θεμάτων, υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων και διευθυντές των γυμνασίων και εργαστηριακών κέντρων της Μαγνησίας. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γ. Πετράκος και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Πολύζος. Συνολικά, στο πρωτοποριακό κοινό σχολικό συμβούλιο θα λάβουν μέρος περί τα 250 άτομα.

Η… περιορισμένη λίστα προσκεκλημένων, προκάλεσε όμως αντιδράσεις από φορείς και πρόσωπα που δεν προσκλήθηκαν… Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, από την ημέρα που ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση του σχολικού συμβουλίου και οι συμμετέχοντες, έχουν «σπάσει» τα τηλέφωνα στη Διεύθυνση, από εκπροσώπους συλλόγων, φορέων, κομμάτων αλλά και μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα που… ζητούν «πρόσκληση».

Μάλιστα είναι τόσες οι πιέσεις που δέχεται η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας για τη συμμετοχή φορέων που δεν προσκλήθηκαν στο σχολικό συμβούλιο, που χθες, ο προϊστάμενος, Σωκράτης Σαβελίδης αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι στην εκδήλωση μπορούν «να παραστούν αυστηρά μόνο ονομαστικά προσκεκλημένα άτομα και φορείς».

Ο ίδιος, στην ανακοίνωσή του εξηγεί ότι «βασική αρχή προσδιορισμού των προσκεκλημένων αποτέλεσε είτε να είναι μέλη της σχολικής κοινότητας, δηλαδή μαθητές, γονείς – κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί, στελέχη εκπαίδευσης, είτε να είναι θεσμικοί και αιρετοί πολιτειακοί φορείς της Μαγνησίας.

Κατανοούμε πλήρως τους λόγους με βάση τους οποίους φορείς της Μαγνησίας και κόμματα υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να προσκληθούν, και είμαστε βέβαιοι ότι η παρουσία τους θα βοηθούσε πολύ στην επίτευξη των στόχων και των σκοπών της δράσης. Όμως, η παρουσία φορέων πέραν των προσκεκλημένων, εκτός των τεχνικών προβλημάτων που θα επέφερε, πιθανώς θα αποπροσανατόλιζε από το σκοπό της δράσης. Ο σκοπός αυτός αφορά στο να ακουστούν οι μαθητές μας από κορυφαίους θεσμικούς και αιρετούς πολιτειακούς φορείς, στους οποίους η πολιτεία έχει εκχωρήσει τέτοιες αρμοδιότητες δια των οποίων είναι δυνατή η επίλυση προβλημάτων και κυρίως η ανάπτυξη και βελτίωση της εκπαίδευσης.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας λυπάται για την εφαρμοζόμενη αυστηρότητα που διέπει την εν λόγω διαδικασία. Ελπίζει στην κατανόηση των καθ’ όλα άξιων φορέων στο να παρευρεθούν στην ημερίδα. Θα εξετάσει το ενδεχόμενο της παρουσίας τους σε επόμενη εκδήλωση».

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου