ΤΟΠΙΚΑ

Το σπιτικό τσίπουρο ήταν… παράνομο

το-σπιτικό-τσίπουρο-ήταν-παράνομο-162529

Συντονισμένη επιχείρηση σε χωριό του Νοτίου Πηλίου ~ Συνελήφθη ιδιοκτήτης ταβέρνας και κατασχέθηκαν 361,9 λίτρα λαθραίου τσίπουρου

Το «σπιτικό» τσίπουρο που σέρβιρε στους πελάτες στην ταβέρνα του, τον έφερε αντιμέτωπο με το γράμμα του Νόμου. Ιδιοκτήτης ταβέρνας σε ένα από τα παραδοσιακότερα χωριά του Νοτίου Πηλίου, συνελήφθη για παράβαση του τελωνειακού κώδικα, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά 361,9 λίτρα λαθραίου αποστάγματος. Της σύλληψης, που έγινε παρουσία δικαστικού λειτουργού, προηγήθηκε πολυήμερη έρευνα. Μάλιστα είναι από τις λίγες φορές που ελεγκτικοί μηχανισμοί συντονίζονται για τη διερεύνηση μιας υπόθεσης. Τις δυνάμεις τους ένωσαν Τελωνείο Βόλου, ΔΟΥ Βόλου και Χημική Υπηρεσία Βόλου, υπό στον συντονισμό του Αστυνομικού Τμήματος Νοτίου Πηλίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα πάντα ξεκίνησαν από μια ανώνυμη καταγγελία που έγινε σε βάρος του 47χρονου ιδιοκτήτη της ταβέρνας. Η καταγγελία έγινε σε υπηρεσία στην Αθήνα, κι από εκεί η πληροφορία έφθασε στους τοπικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση με τις πολλές πτυχές: παράβαση του τελωνειακού κώδικα, φορολογική και ποινική.

Επί μέρες το μικτό κλιμάκιο είχε θέσει σε στενό κλοιό παρακολούθησης τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας. Μάλιστα, εμφανίστηκαν και ως πελάτες στο κατάστημά του, σε χωριό του Νοτίου Πηλίου, για να εξακριβώσουν ότι το τσίπουρο που παρήγε και διαφήμιζε ως σπιτικό για να υποδηλώσει την ποιότητά του, το διέθετε στο μαγαζί του.

Όπως διαπιστώθηκε, ο 47χρονος διέθετε μηχάνημα απόσταξης στο υπόγειο του σπιτιού του. Εκεί έβγαζε το απόσταγμα και στη συνέχεια το σέρβιρε στην ταβέρνα του χωριού.

Με την ολοκλήρωση της έρευνας, και συνοδεία δικαστικού λειτουργού, την Παρασκευή το απόγευμα σε συντονισμένη επιχείρηση, ο 47χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Σε έρευνες που έγιναν τόσο στο κατάστημα όσο και στο σπίτι του, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα 361,9 λίτρων λαθραίου τσίπουρου και ένα μηχάνημα απόσταξης, που δεν έφερε αριθμό και σφραγίδα της αρμόδιας αρχής.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του τελωνειακού κώδικα, αφέθηκε όμως ελεύθερος με προφορική εντολή Εισαγγελέα.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, αναφέρονται τα εξής: Συνελήφθη στις 12-01-2018 το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, στο πλαίσιο πραγματοποίησης ειδικού ελέγχου για διερεύνηση παραγωγής και κατοχής παράνομου αποστάγματος (τσίπουρου), στον οποίο συμμετείχαν υπάλληλοι του Τελωνείου Βόλου, της Δ.Ο.Υ. Βόλου, της Χημικής Υπηρεσίας Βόλου και αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Νοτίου Πηλίου, ένας 47χρονος ημεδαπός, διότι σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο κατάστημα και την οικία του, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα 361,9 λίτρων λαθραίου αποστάγματος (τσίπουρου) και ένα μηχάνημα απόσταξης, το οποίο δεν έφερε αριθμό και σφραγίδα αρμόδιας αρχής».

Σημειώνεται ότι για την παραγωγή τσίπουρου, ακόμη και για προσωπική χρήση, απαιτείται το μηχάνημα να είναι καταχωρημένο σε συγκεκριμένο βιβλίο και να διαθέτει μοναδικό αριθμό της ΑΑΔΕ, ενώ ο παραγωγός απαιτείται να έχει άδεια απόσταξης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε περίπτωση δε που θελήσει να το εμπορευτεί, οφείλει να έχει και φορολογικά στοιχεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου