ΤΟΠΙΚΑ

«Ο καλός εθελοντής»: Επιτραπέζιο από τη Μαγνησία σε όλη την Ελλάδα

ο-καλός-εθελοντής-επιτραπέζιο-από-τ-163324

Ενα επιτραπέζιο παιχνίδι στυλ Monopoly εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας το 2016, κι έκτοτε τυπώνεται και μπαίνει σε κάθε σχολείο σε όλη την Ελλάδα, ώστε οι μαθητές παίζοντας να διδάσκονται τις αξίες του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, της φιλανθρωπίας. «Ο καλός εθελοντής», το όνομα του επιτραπέζιου παιχνιδιού που έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα, δημιουργήθηκε σε συνεργασία εκπαιδευτικών τριών παραρτημάτων γυμνασίων φυλακών: του 6ου Γυμνασίου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων, του 7ου Γυμνασίου στο Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων, και του Γυμνασίου Αγχιάλου στο Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εμπνευστής και συντονιστής της ομάδας καθηγητών των τριών σχολικών μονάδων, ο καθηγητής μαθηματικός του 6ου Γυμνασίου, Γιάννης Φόβος, τον οποίο ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνάντησε χθες στο περιθώριο της συνάντησης εκπαιδευτικών που έγινε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω».

Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται για τρίτη χρονιά από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Λαμπράκη. Μέσω του προγράμματος καλλιεργούνται στους μαθητές οι έννοιες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, το σχολικό έτος 2015-2016, τα τρία παραρτήματα γυμνασίων στις φυλακές Βόλου αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ακριβώς για να γνωρίσουν οι μαθητές μέσα από το παιχνίδι τις έννοιες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης και να μπορούν να τις ξεχωρίζουν.

Το επιτραπέζιο όχι μόνο εγκρίθηκε από την επιτροπή του προγράμματος, αλλά χρηματοδοτήθηκε, κατασκευάστηκαν τα πρώτα 100 παιχνίδια που μοιράστηκαν σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, και έκτοτε τυπώνεται διαρκώς και διανέμεται σε ολοένα και περισσότερα σχολεία.

Ο καλός εθελοντής

Σύμφωνα με τον εμπνευστή και σχεδιαστή του επιτραπέζιου παιχνιδιού, «Ο Καλός Εθελοντής», Γιάννη Φόβο, το συγκεκριμένο παιχνίδι μοιάζει με τη Monopoly.

Αποτελείται από ένα ταμπλό, στις τέσσερις πλευρές του οποίου υπάρχουν ορθογώνια κουτάκια. Το παιχνίδι μπορούν να παίξουν 2 ή 3 άτομα ή 2 ή 3 ομάδες παικτών. Εχει τρία πιόνια και ζάρια. Κάθε παίκτης, ρίχνει τα ζάρια και προχωρά αντίστοιχο αριθμό κουτιών με το άθροισμα των ζαριών. Ανάλογα με το κουτάκι που σταματά, καλείται να σηκώσει μία καρτέλα και να απαντήσει σε ερώτηση πολλαπλής επιλογής. Ανάλογα με την πλευρά, υπάρχει και βαθμός δυσκολίας στις ερωτήσεις. Η πράσινη πλευρά έχει πιο εύκολες ερωτήσεις, η γαλάζια πιο δύσκολες, η ανοιχτή κόκκινη πλευρά ακόμη πιο δύσκολες ερωτήσεις και στην σκούρα κόκκινη πλευρά, ο βαθμός δυσκολίας των ερωτήσεων είναι μεγαλύτερος. Εξ ου και όποιος απαντά σωστά παίρνει αντίστοιχα για κάθε χρώμα και βαθμούς: 1 βαθμό για κάθε σωστή πράσινη, 2 βαθμούς για κάθε σωστή γαλάζια, 3 βαθμούς για κάθε σωστή ανοιχτή κόκκινη και 4 βαθμούς για κάθε σωστή σκούρα κόκκινη. Σημειώνεται ότι υπάρχουν κάρτες ερωτήσεων στα αντίστοιχα χρώματα.

Οι ερωτήσεις είναι ιστοριούλες και ο παίκτης καλείται να επιλέξει τη σωστή απάντηση μέσα από πολλαπλές επιλογές. Ολες οι ερωτήσεις έχουν να κάνουν σχετικά με τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη, τη φιλανθρωπία, ενώ υπάρχουν και ερωτήσεις τύχης.

Το παιχνίδι ολοκληρώνεται σε έναν ή δύο πλήρεις κύκλους, που αποφασίζουν οι ίδιοι οι παίκτες. Νικητής είναι ο παίκτης ή η ομάδα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες σωστές απαντήσεις, κι άρα βαθμούς.

Οι συνεργάτες

Το παιχνίδι παίχτηκε για πρώτη φορά τον Μάιο 2016 στο περιθώριο του φεστιβάλ βιβλίου στον Βόλο, και στη συνέχεια από τους μαθητές μέσα στα καταστήματα κράτησης. Βελτιώθηκε με τις παρατηρήσεις των μαθητών, μπήκαν οι τελικές πινελιές και στη συνέχεια υποβλήθηκε προς έγκριση στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω», που το χρηματοδότησε και το έβαλε μέσα σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Οι εκπαιδευτικοί που συνεργάστηκαν είναι οι εξής από κάθε σχολική μονάδα:

Παράρτημα 7ου Γυμνασίου ΙΑΑΑΣΕ Βόλου: Γιάννης Φόβος, Βάσω Ζησοπούλου, Κώστας Χαλούλης.

Παράρτημα 6ου Γυμνασίου ΕΚΚΝ Βόλου: Αναστασία Χατζηπλή, Καλλιόπη Τάσσιου, Σοφία Φράγγου.
Παράρτημα Γυμνασίου Ν. Αγχιάλου ΕΑΚΚΝ Κασσαβέτειας: Νικολέτα Ρούσση, Γιώργος Μιχαλόπουλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου