ΤΟΠΙΚΑ

Στον Βόλο ειδικό κλιμάκιο επιθεωρητών του Υπ. Εργασίας

στον-βόλο-ειδικό-κλιμάκιο-επιθεωρητώ-229304

Στον Βόλο κλιμάκιο του Σώματος Ειδικών Επιθεωρητών του Υπ. Εργασίας. Σαρωτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και εργολαβίες. «Έφοδος» και στο εργοτάξιο κατασκευής του κόμβου στην οδό Λαρίσης. Ο εργολάβος βεβαιώθηκε «υπόλογος» διότι απασχόλησε προσωπικό την Κυριακή. Δυσφορία στον Δήμο Βόλου που «καίγεται» να ολοκληρωθεί το έργο όσο το δυνατόν γρηγορότερα για αυτό και οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά.

Το κλιμάκιο των ειδικών επιθεωρητών στον Βόλο μετέβη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, με «φύλλο πορείας» απευθείας από το Υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για ειδική υπηρεσία, η οποία μπορεί να παρεμβαίνει αυτόνομα και να πραγματοποιεί στοχευμένους ελέγχους ανά την επικράτεια.

Μάλιστα μπορεί να διεξάγει παράλληλα, από κοινού με την ελεγκτική υπηρεσία του ΕΦΚΑ, το ΣΔΟΕ και τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, πιλοτικό πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιώντας εργαλεία ανάλυσης κινδύνου, μέσα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα είναι σε θέση να εντοπίζει και να ελέγχει επιχειρήσεις με υψηλή πιθανότητα παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από δύο συνεργεία έξι συνολικά ελεγκτών. Η παραβατικότητα στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν προσέγγισε το 50% και αφορούσε σε ανασφάλιστη εργασία, σε μη καταβολή δεδουλευμένων, σε αλλαγή ρεπό και σε μη τήρηση των καταστάσεων προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, στις επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, θα ακολουθήσει επανέλεγχος για να διαπιστωθεί αν τελικά υπάρξει συμμόρφωση ούτως ώστε να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθούν πιο αυστηρές κυρώσεις.

Το «μπλόκο» στον Κόμβο Λαρίσης

Την παρέμβαση του κλιμακίου των Επιθεωρητών στο εργοτάξιο στην οδό Λαρίσης, όπου κατασκευάζεται ένας από τους τέσσερις κόμβους στον Βόλο, επιβεβαίωσε χθες ο αιρετός δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος. Ο κ. Μπέος, όταν ρωτήθηκε σχετικά δεν έκρυψε τη δυσφορία του, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι η παρέμβαση των επιθεωρητών έγινε μετά από ανώνυμη καταγγελία. «Ο εργολάβος έκρινε πως θα πρέπει να εργαστεί το προσωπικό και Κυριακή υπερωριακά, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα» υπογράμμισε ο αιρετός δήμαρχος Βόλου, αφήνοντας υπαινιγμούς, ότι ορισμένοι δεν θέλουν να ολοκληρωθούν τα έργα που θα βελτιώσουν την εικόνα της πόλης και τη ζωή των πολιτών.

Στην παρούσα πάντως χρονική συγκυρία οι περισσότερες παραβάσεις που καταγράφονται και αποτελούν τη βασική αιτία επιβολής προστίμων είναι η ανασφάλιστη εργασία. Το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 10.500 ευρώ, ακολουθεί η μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης και η μη τήρηση του ωραρίου απασχόλησης. Στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλονται πρόστιμα που ξεκινούν από 3.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 6.000 ευρώ, ανάλογα τον αριθμό των εργαζομένων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου