ΤΟΠΙΚΑ

Δικαίωση για 600 εργαζόμενους του Δήμου Βόλου

δικαίωση-για-600-εργαζόμενους-του-δήμου-229334

Επιτέλους δικαίωση για 600 εργαζόμενους του Δήμου Βόλου – δικαιούχους γάλακτος που δεν τους χορηγήθηκε τα έτη 2012, 2013 και έως το Μάρτιο του 2014, με καταστρατήγηση των όρων της συλλογικής σύμβασης εργασίας τους. Πρόκειται για εργαζόμενους στους τομείς καθαριότητας, πρασίνου και τεχνικών υπηρεσιών. Η χορήγηση γάλακτος στις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων γίνεται για υγειονομικούς λόγους και προβλέπεται από τις συμβάσεις τους.

Όπως έγινε γνωστό από τη γενική γραμματεία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας και εκπρόσωπο της ΔΑΣ ΟΤΑ, Εύη Καρυδάκη, χθες, μετά από αγώνες ετών, ο τοπικός επίτροπος υπέγραψε τα εντάλματα για την αποζημίωση των εργαζομένων σε χρήμα. Αυτό σημαίνει ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες και μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι θα δουν στους λογαριασμούς τους χρήματα που τους οφείλονται ως αποζημίωση για το γάλα που δεν πήραν σε είδος.

Σύμφωνα με την κ. Καρυδάκη, η αποζημίωση θα γίνει με προκαταβολή περίπου 200 ευρώ σε κάθε έναν από τους δικαιούχους και τα υπόλοιπα χρήματα -διαφέρουν για κάθε εργαζόμενο- θα καταβληθούν σε δόσεις.

«Πρόκειται για τη δικαίωση ενός αγώνα των τελευταίων πέντε ετών. Δεν κάναμε πίσω παρά τα εμπόδια. Από την πρώτη στιγμή μιλούσαμε για καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και δικαιωθήκαμε. Για το θέμα η ΔΑΣ και η ΛΑΣ είχαν παρέμβει στα δημοτικά συμβούλια, ενώ το θέμα είχε φθάσει μέχρι την Επιθεώρηση Εργασίας ακόμη και τη Βουλή», ανέφερε η κ. Καρυδάκη, τονίζοντας ότι στις διαδικασίες συνέβαλλαν τα μέγιστα οι εργαζόμενοι στα τμήματα μισθοδοσίας και στη διεύθυνση οικονομικών.

Σημειώνεται ότι βάσει της νομοθεσίας, οι εργαζόμενοι που δεν είχαν λάβει τις παροχές, δεν μπορούσαν να αποζημιωθούν σε χρήμα, με εξαίρεση το 2011 και λόγω ότι ήταν το μεταβατικό στάδιο στην τοπική αυτοδιοίκηση με τον Καλλικράτη.

Ο νόμος, άλλαξε και πλέον δίνει τη δυνατότητα της αποζημίωσης των εργαζομένων σε χρήμα. Στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου δόθηκε αγώνας δρόμου, προκειμένου να οριστούν οι δικαιούχοι των αποζημιώσεων. Προηγουμένως η Διεύθυνση Προσωπικού όρισε τους δικαιούχους ανά περίοδο. Η δυσκολία ήταν ότι επειδή δεν είχαν γίνει διαγωνισμοί για τα προηγούμενα έτη, δεν υπήρχαν καν καταστάσεις για τους δικαιούχους, και κάποιοι από αυτούς έχουν συνταξιοδοτηθεί, άλλοι έχουν αλλάξει εργασιακό πόστο.

Οι καταστάσεις ολοκληρώθηκαν, βγήκαν οι δικαιούχοι, τα εντάλματα στάλθηκαν από τον Δήμο Βόλου στον Επίτροπο και χθες άναψε το πράσινο φως για να πάνε οι εργαζόμενοι, μετά από πέντε χρόνια, στο ταμείο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου