ΤΟΠΙΚΑ

Η μαθητεία «δέλεαρ» για Ρομά

η-μαθητεία-δέλεαρ-για-ρομά-233585

Τον θεσμό της «μαθητείας», που βρίσκεται σε ισχύ στα επαγγελματικά λύκεια για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει ως δέλεαρ η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, προκειμένου να πείσει τους Ρομά μαθητές να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και στο λύκειο. Η αγωνία των Ρομά μαθητών για το μεροκάματο είναι ο ανασταλτικός παράγοντας για τη συνέχιση της εκπαίδευσής τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους γονείς ότι αν οι μαθητές παρακολουθήσουν μαθήματα σε επαγγελματικό λύκειο σε κάποια ειδικότητα, σε τρία χρόνια θα έχουν και πτυχίο και θα μπορούν για εννέα μήνες να εργαστούν πάνω στο αντικείμενό τους, μέσα από τον θεσμό της μαθητείας», ανέφερε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, μέσα από τις δομές που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, έχει επιτευχθεί η μείωση της μαθητικής διαρροής Ρομά στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, η συντριπτική πλειοψηφία των Ρομά σταματά την εκπαίδευση μόλις ολοκληρώσει το Γυμνάσιο. Αυτό αφορά όχι μόνο τα αγόρια αλλά κυρίως τα κορίτσια, που είθισται να παντρεύονται και σε μικρή ηλικία.

Με πρωτοβουλία του κ. Σαβελίδη θα συσταθεί δίκτυο για την προσέγγιση των γονέων Ρομά, προκειμένου να γνωρίσουν και να αποδεχθούν μια άλλη επαγγελματική προοπτική για τα παιδιά τους μέσα από την επαγγελματική εκπαίδευση, σε τομείς και ειδικότητες που τους ενδιαφέρουν και οι ίδιοι θα επιλέξουν.

Ηδη έχει γίνει μία επαφή με φορείς που επί σειρά ετών στηρίζουν την εκπαίδευση των Ρομά και πρόκειται να διοργανωθεί συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου από κοινού να ενθαρρύνουν τη συνέχιση της εκπαίδευσης στο λύκειο, ακόμη και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στη συνάντηση αναμένεται να λάβουν μέρος η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το ΚΕΣΥΠ, το κέντρο στήριξης Ρομά του Δήμου Βόλου, διευθυντές των ΕΠΑΛ αλλά και δημοτικών σχολείων και γυμνασίων που έχουν ενταγμένους Ρομά στο ενεργητικό τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου