ΤΟΠΙΚΑ

Δραματική μείωση του πληθυσμού – Στη Μαγνησία 2.078 άνθρωποι «έφυγαν»

δραματική-μείωση-του-πληθυσμού-στη-μ-234505

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα ο αριθμός των θανάτων σε αντίθεση με τις γεννήσεις

Δραματική μείωση του πληθυσμού στη Μαγνησία καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία των ληξιαρχιακών πράξεων που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία των ληξιαρχείων, μέχρι τον Νοέμβριο έφυγαν από τη ζωή 2.078 άνθρωποι στη Μαγνησία, ενώ οι γεννήσεις νέων ανθρώπων δεν ξεπέρασαν τις 799. Στον αριθμό των γεννήσεων ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα μωρά που έρχονται στη ζωή είτε στο Νοσοκομείο Λάρισας είτε στις ιδιωτικές κλινικές της γειτονικής πόλης και συνολικά ανέρχονται σε περίπου 700 κάθε χρόνο. Αυτές οι γεννήσεις καταγράφονται στο ληξιαρχείο της Λάρισας. Και πάλι όμως το ισοζύγιο του πληθυσμού είναι αρνητικό, καθώς για κάθε ένα άτομο που έρχεται στη ζωή 1,385 πεθαίνουν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η μείωση του πληθυσμού για τον οποίο μιλούν οι επιστήμονες έρχεται να επιβεβαιωθεί για την περίπτωση της Μαγνησίας μέσα από τα επίσημα στοιχεία των ληξιαρχείων που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Την τελευταία τετραετία συνολικά απεβίωσαν 8.640 άτομα και μόλις 3.547 ήρθαν στη ζωή. Ο πληθυσμός μειώθηκε κατά σχεδόν 2.000, αν υπολογιστεί ότι σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα όσες γεννήσεις δηλώνονται στον Βόλο άλλες τόσες περίπου γεννήσεις Βολιωτών γίνονται είτε στα δημόσια νοσοκομεία είτε στις ιδιωτικές κλινικές της Λάρισας.

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί το 2017, στη Μαγνησία καταγράφονται 2.078 θάνατοι εκ των οποίων οι 1.218 στον Βόλο. Την ίδια ώρα οι γεννήσεις μένουν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, μόλις 799 στον Βόλο και περίπου 700 στη Λάρισα. Το 2017 παρατηρείται βάσει των στοιχείων έως σήμερα ο υψηλότερος δείκτης θανάτων έναντι γεννήσεων: για κάθε ένα άτομο που έρχεται στη ζωή, 1,385 πεθαίνουν. Ο δείκτης αυτός δείχνει να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.

Το 2016 είχαν καταγραφεί 2.133 θάνατοι έναντι 873 γεννήσεων στον Βόλο και περίπου 800 στη Λάρισα, σε κάθε μία γέννηση δηλαδή αντιστοιχούσαν 1,27 θάνατοι.

Το 2015 2.223 άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή και 936 γεννήθηκαν στον Βόλο και περίπου 900 στη Λάρισα. Η αναλογία διαμορφώθηκε στους 1,21 θανάτους ανά γέννηση.

Το 2014 πέθαναν 2.206 άνθρωποι και ήρθαν στη ζωή 939 στον Βόλο και περίπου 900 στη Λάρισα. Αυτό σημαίνει ότι σε μία γέννηση αντιστοιχούσαν 1,199 θάνατοι.

Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την επιστημονική κοινότητα, που μιλούσε για δημογραφικό «Βατερλό». Σε συνέδριο με θέμα«Οι δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης» που διοργανώθηκε πριν από ένα μήνα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρωνας Κοτζαμάνης, μίλησε για ιδιαίτερα δυσοίωνες προβλέψεις για τη δημογραφική εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού, βάσει μελέτης του. Ο καθηγητής θεωρεί δεδομένη τη μείωση του πληθυσμού στις επόμενες δεκαετίες και προβλέπει ότι στην Ελλάδα μετά από 35 χρόνια θα κατοικούν από 10,4 εκατομμύρια έως 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Παράλληλα όμως θα είναι διαρκώς αυξανόμενη η δημογραφική γήρανση, καθώς το φαινόμενο όχι μόνο δε ανακόπτεται αλλά θα βαίνει αυξανόμενο με την πάροδο των ετών.

Η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού που καταγράφεται σε όλα τα σενάρια και η συνεχιζόμενη γήρανσή του προφανώς αναμένεται να έχουν άμεση επίπτωση και στον πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας ο οποίος φθίνει συνεχώς. Μάλιστα, η μείωση του πλήθους των ατόμων εργάσιμης ηλικίας στη διάρκεια της επόμενης τριακονταπενταετίας επιταχύνεται σε όλα τα σενάρια μετά το 2030. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτή η επιτάχυνση οφείλεται κυρίως σε δυο λόγους: στην προοδευτική είσοδο στην ομάδα του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας (του πληθυσμού δηλαδή 15-64 ετών ή ακόμη των 20-69 ετών) των ολιγοπληθών γενεών που γεννήθηκαν ή θα γεννηθούν μετά το 2010 και στην προοδευτική έξοδο από την ίδια μεγάλη ηλικιακή ομάδα των πολυπληθέστερων γενεών της περιόδου 1960-1975.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου