ΤΟΠΙΚΑ

«Σφαγή» στα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας

σφαγή-στα-επαλ-της-μαγνησίας-302356

Σφαγή στα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Από το σύνολο των 37 ολιγομελών τμημάτων, εγκρίθηκαν να λειτουργήσουν κατ’ εξαίρεση μόλις τα 17. Αυτό σημαίνει ότι 20 τομείς ή ειδικότητες στα ΕΠΑΛ του νομού δεν θα λειτουργήσουν, και περισσότεροι από 100 μαθητές θα αναγκαστούν να αναζητήσουν την ειδικότητά τους σε άλλο ΕΠΑΛ, ακόμη και χιλιόμετρα μακριά από αυτό που πήγαιναν ή να αλλάξουν τομέα ή ειδικότητα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ανακοίνωση των μόλις 17 ολιγομελών που θα λειτουργήσουν κατ’ εξαίρεση, δημιούργησε αναστάτωση στην επαγγελματική εκπαίδευση του νομού. Δεν συρρικνώνονται μόνο τα ίδια τα σχολεία. Δεκάδες μαθητές είναι στον αέρα, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κι ενώ τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει.

Διευθυντές των ΕΠΑΛ που πέρασαν από τον «κόφτη» του Υπουργείου Παιδείας, απευθύνθηκαν διαμαρτυρόμενοι στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Σε σύσκεψη που είχαν με το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Σωκράτη Σαβελίδη, αποφάσισαν να υποβάλλουν ξανά αίτημα για την έγκριση και των υπολοίπων 20 τμημάτων σε τομείς και ειδικότητες που «κόπηκαν», προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης.

Για παράδειγμα, από το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας κόπηκε η μοναδική για το νομό ειδικότητα του βοηθού φαρμακείου. Οι μαθητές δεν έχουν εναλλακτική για να συνεχίσουν έστω και σε άλλο ημερήσιο ΕΠΑΛ στην ίδια ειδικότητα, εκτός αν αποφασίσουν να πάνε Εσπερινό!

Στο ίδιο σχολείο δεν εγκρίθηκε η ειδικότητα του βοηθού ψυκτικών εγκαταστάσεων, αερισμού και κλιματισμού. Αντίστοιχη ειδικότητα θα λειτουργήσει χιλιόμετρα μακριά από τον Βόλο, στο ΕΠΑΛ Αλμυρού!

Σχολείο θα πρέπει να αλλάξουν και οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας που παρακολουθούσαν την ειδικότητα του τεχνικού εφαρμογών πληροφορικής.

Ηδη πολλοί μαθητές σκέφτονται να τα παρατήσουν. Δεν θέλουν να αλλάξουν ειδικότητα ή να μετακινούνται ξαφνικά χιλιόμετρα μακριά σε άλλο σχολείο.

Την ίδια ώρα, αναστάτωση δημιουργείται και για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε τομείς και ειδικότητες, και ξαφνικά μένουν ξεκρέμαστοι καθώς δεν έχουν τμήματα να διδάξουν!

Τα τμήματα που εγκρίθηκαν είναι τα εξής:

1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, η ειδικότητα τεχνικός μηχανολογικών εγκαταστάσεων και κατασκευών του τομέα μηχανολογίας (Γ’ τάξη)

4ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, οι ειδικότητες βοηθός φαρμακείου, βοηθός φυσιοθεραπευτή, αισθητικής τέχνης του τομέα υγείας- πρόνοιας- ευεξίας (Γ’ τάξη)

ΕΠΑΛ Βελεστίνου, οι τομείς γεωπονίας τροφίμων και περιβάλλοντος και διοίκησης και οικονομίας πληροφορικής (Β’ τάξη) και οι ειδικότητες υπάλληλος διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών του τομέα διοίκησης και οικονομίας, τεχνικός φυτικής παραγωγής του τομέα γεωπονίας τροφίμων και περιβάλλοντος και τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής του τομέα πληροφορικής (Γ’ τάξη)

ΕΠΑΛ Αγριάς, ο τομέας γεωπονίας, τροφίμων και περιβάλλοντος και ο τομέας πληροφορικής (Β’ τάξη) και η ειδικότητα υπάλληλος διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών του τομέα διοίκησης και οικονομίας (Γ’ τάξη)

ΕΠΑΛ Αλμυρού, η ειδικότητα τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού του τομέα μηχανολογίας (Γ’ τάξη)

3ο ΕΠΑΛ Βόλου, οι τομείς ανθοκομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου, τεχνικός φυτικής παραγωγής, τεχνικός τεχνολογίας τροφίμων και ποτών του τομέα γεωπονίας τροφίμων και περιβάλλοντος (Γ’ τάξη).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου