ΤΟΠΙΚΑ

Νέο αγωνιστικό ραντεβού για την κεραία της οδού Μαβίλη

νέο-αγωνιστικό-ραντεβού-για-την-κεραί-305154

Νέο αγωνιστικό ραντεβού για σήμερα Τετάρτη στις 7 το απόγευμα δίνουν κάτοικοι της συνοικίας Κάραγατς, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάσταση και λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας, στην καρδιά της γειτονιάς τους, σε ταράτσα μονοκατοικίας στην οδό Μαβίλη.

Οι κάτοικοι αντιδρούν στην ύπαρξη της κεραίας, που μολονότι είναι χαμηλής όχλησης, η εμβέλειά της «πιάνει» μια ολόκληρη περιοχή, μέσα στην οποία βρίσκονται το 5ο Γενικό Λύκειο Βόλου, το 4ο και 12ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, ένα πάρκο όπου συχνάζουν κάτοικοι και μικρά παιδιά, αλλά και ο Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου καθώς και ένα γυμναστήριο.

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία και σήμερα, η πενταμελής επιτροπή αγώνα που εκλέχθηκε, θα αναλάβει να έρθει σε επαφή με την ιδιοκτήτρια του σπιτιού για να την πείσει να απομακρύνει την κεραία. Είναι μάλιστα διατεθειμένοι να συμβάλλουν και στα νομικά έξοδα που θα απαιτηθούν για το «σπάσιμο» του συμβολαίου με την εταιρεία.

Ήδη από τους περιοίκους έχει αμφισβητηθεί ότι πρόκειται για κεραία χαμηλής όχλησης και έχει απευθυνθεί αίτημα και στην Ε.Ε.Α.Ε. (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) προκειμένου να κάνει μέτρηση.

Επιστολή διαμαρτυρίας έχει κοινοποιηθεί και στην Ε.Ε.Τ.Τ. (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για την ύπαρξη της κεραίας, και παράλληλα εκκρεμεί και αίτημα ελέγχου στην πολεοδομία Βόλου για τη νομιμότητα της εγκατάστασης.

Η «Μαζί για τον Βόλο»

Με αφορμή την κινητοποίηση των κατοίκων, η δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» αναγνωρίζει μεν την αλλαγή του νομοθετικού καθεστώτος, επιρρίπτει όμως ευθύνες στον δήμο:

«Είναι βέβαια γνωστό πως δυστυχώς με νομοθετικές διατάξεις των τελευταίων ετών (4053/2012) τροποποιήθηκε το νομοθετικό καθεστώς για την εγκατάσταση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο πιο ευνοϊκό για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που δυσχεραίνει την προσπάθεια των δήμων. Παρά το αντίξοο νομοθετικό πλαίσιο, ο Δήμος Βόλου θα έπρεπε να συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια για την αντιμετώπιση προβλημάτων, σχετικά με την άμετρη και πιθανώς αυθαίρετη εγκατάσταση και λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Έτσι λοιπόν ο Δήμος Βόλου, στο κομμάτι που του αναλογεί, πρέπει να πράξει τα δέοντα. Δεν αρμόζει σε αντιδήμαρχο να λέει απευθυνθείτε στην πολεοδομία λες και αυτή δεν ανήκει στον Δήμο αλλά κυρίως αγνοεί το νομικό καθεστώς (…). Για να είμαστε ειλικρινείς σε προηγούμενες δημοτικές αρχές οι έλεγχοι ήταν αρκετοί, τα πρόστιμα πολλά, και πολλές αυθαίρετες κατασκευές αποτράπηκαν ή ξηλώθηκαν. Το ίδιο περιμένουμε άμεσα και από την τωρινή δημοτική αρχή στο κομμάτι που της αναλογεί.

Διότι πρέπει να θυμίσουμε πως με αποκλειστική ευθύνη της αποσύρθηκε ανάλογη πρόταση της Υπηρεσίας περί τροποποίησής, έτσι ώστε να αναλαμβάνει, αν φυσικά θέλει, την πραγματική ευθύνη που της αναλογεί η πολιτική ηγεσία του Δήμου, κι όχι να πετάει το μπαλάκι στην Υπηρεσία της Πολεοδομίας, που στο κάτω κάτω δεν είναι δουλειά της να σύρεται στα δικαστήρια από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για άκρως πολιτικές αποφάσεις όπως οι συγκεκριμένες».

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου