ΤΟΠΙΚΑ

Παράσταση καθαριστριών στον Δήμο Βόλου

παράσταση-καθαριστριών-στον-δήμο-βόλ-368616

Σε… αναμονή βρίσκονται 12 σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Βόλου για τη μετατροπή των συμβάσεών τους από μερικής απασχόλησης σε πλήρους ωραρίου. Ήδη ισχύει νόμος, βάσει του οποίου δίνεται στους δήμους η δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου απασχόλησης του προσωπικού τους με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, από μειωμένου ωραρίου σε πλήρους απασχόλησης. Οι 12 καθαρίστριες έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους από τον περασμένο Απρίλιο, μέχρι και σήμερα όμως οι αιτήσεις τους βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, αντιπροσωπεία του Σωματείου Καθαριστών και Καθαριστριών Μαγνησίας, επιχείρησε να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Δήμου Βόλου, Στέλιο Διαμαντίδη, πλην όμως το ραντεβού αναβλήθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του σωματείου, Μαρία Γκριτζάνη, σε άλλους δήμους σχολικές καθαρίστριες έχουν γίνει πλήρους ωραρίου από την 1η Σεπτεμβρίου 2016, δεδομένου ότι η δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου δίνεται στους δήμους ήδη από πέρυσι με τον νόμο 4368.

Όπως ανέφερε, δικαίωμα επέκτασης του ωραρίου τους στον Δήμο Βόλου έχουν 12 καθαρίστριες. «Οι συγκεκριμένες καθαρίστριες έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους, όπως προβλέπεται από τον περασμένο Απρίλιο και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη», είπε. Η ίδια άφησε αιχμές, ότι την ίδια ώρα που 12 καθαρίστριες περιμένουν, στα σχολεία του Δήμου Βόλου μέσα σε ενάμιση χρόνο έφυγαν με σύνταξη 12 καθαρίστριες πλήρους ωραρίου, και οι θέσεις τους καλύφθηκαν από νέες συμβασιούχες.

«Έχουμε ήδη κάνει τρεις φορές παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχουμε καταθέσει υπομνήματα. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εξέλιξη», τόνισε η κ. Γκριτζάνη, επισημαίνοντας ότι το κόστος για την απασχόληση των 12 καθαριστριών ως πλήρους ωραρίου δεν υπερβαίνει στο σύνολό του τις 18.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα έχει καταθέσει ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και η παράταξη της ΛΑΣ, σύμφωνα με την οποία «τα σχολικά διδακτήρια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με την καθαριότητα λόγω της έλλειψης του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού καθαριότητας. Οι ανάγκες καθαριότητας των σχολικών μονάδων, στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτονται με συμβασιούχες καθαρίστριες που απασχολούνται με ελάχιστα χρήματα (π.χ. για 10 αίθουσες 280 ευρώ συν τους κοινόχρηστους χώρους), ενώ η καθαριότητα γίνεται μετά τη λήξη των μαθημάτων. Η απουσία προσωπικού καθαριότητας τις ώρες λειτουργίας του σχολείου δημιουργεί άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής για τους μαθητές. Ταυτόχρονα έχουν καταδικάσει να ζουν σε ομηρία και στην ανέχεια χιλιάδες καθαρίστριες, να ζουν στην κυριολεξία με ψίχουλα». Η ΛΑΣ, καταγγέλλει ότι «η δημοτική αρχή Βόλου, για πάνω από ένα χρόνο δεν έχει κάνει δεκτό το αίτημα των καθαριστριών για μετατροπή των συμβάσεών τους σε πλήρους ωραρίου, όπως έχει συμβεί σε άλλους δήμους, εμπαίζοντάς τες, αναβάλλοντας διαρκώς την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου