ΤΟΠΙΚΑ

Σταγόνα – σταγόνα το νερό στη Μηλίνα

σταγόνα-σταγόνα-το-νερό-στη-μηλίνα-371693

Σταγόνα-σταγόνα τρέχει τις τελευταίες ημέρες το νερό από τις βρύσες νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην περιοχή της Μηλίνας στον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Ο οικισμός αντιμετωπίζει πρόβλημα υδροδότησης, ιδίως κατά τις απογευματινές ώρες. Η πίεση του νερού πέφτει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές να μην υπάρχει ούτε σταγόνα νερού.

Το πρόβλημα διαρκεί για 4-5 ώρες κάθε απόγευμα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, και ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από μόνιμους κατοίκους της περιοχής, κυρίως όμως από επιχειρηματίες του τουρισμού, που επιπλέον δέχονται παράπονα από τους επισκέπτες της περιοχής.

«Δημιουργείται άσχημη εικόνα και αποτελεί δυσφήμιση για τον τόπο μας. Εμείς περιμένουμε να ζήσουμε από τον τουρισμό. Πώς θα γίνει αυτό χωρίς να έχουμε το βασικό που είναι το νερό;», διαμαρτύρεται ο ιδιοκτήτης του κάμπινγκ «ΟΛΙΖΩΝ» στη Μηλίνα, Δήμος Κυριακού.

Τόσο ο ίδιος όσο και κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι από τη δημοτική αρχή δεν έγινε καθαρισμός των πηγών μεταξύ Λαύκου και Μηλίνας, από τις οποίες υδροδοτείται ο οικισμός, με αποτέλεσμα το νερό να χύνεται στο ρέμα. Μιλούν επίσης και για εικόνα εγκατάλειψης, καθώς το αυτόματο σύστημα που οδηγεί το νερό στις δεξαμενές έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και η δουλειά γίνεται χειροκίνητα.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακού που είχε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Σηπιάδος, βάσει στοιχείων (απόθεμα Παναγιώτικου, καταναλώσεις οικισμών που υδροδοτούνται από το φράγμα), η ποσότητα του νερού του φράγματος καλύπτει τις ανάγκες κατανάλωσης, ειδικά φέτος που οι βροχοπτώσεις υπήρξαν αρκετές. «Μέχρι τώρα η Μηλίνα υδροδοτείται μόνο από τις πηγές και τις γεωτρήσεις της περιοχής, με τη δικαιολογία (εκ μέρους ορισμένων σημερινών δημοτικών συμβούλων) ότι η ποιότητα των πηγών είναι καλύτερη του νερού του Παναγιώτικου, και αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα όσον αφορά τη χρήση του νερού του Παναγιώτικου. Δηλαδή, με αυτό το σκεπτικό, οι οικισμοί Αφήσου ή Τρικερίου που πίνουν νερό από το Παναγιώτικο, τι νερό πίνουν; Ακόμη είχαμε αποφασίσει σαν Δήμος Σηπιάδος τότε, η τιμή χρέωσης του νερού να γίνεται βάσει του κόστους λειτουργίας, μεταφοράς κλπ, του νερού από το Παναγιώτικο, πράγμα που ισχύει στον υπολογισμό τιμής και σήμερα, αντίθετα με ό,τι εφαρμόζεται στην πράξη από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, μιας και το κόστος από τις πηγές και γεωτρήσεις είναι χαμηλότερο, εφόσον γίνεται η απαιτούμενη συντήρηση και καλλιέργεια των πηγών», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κυριακού.

Κάτοικοι και επαγγελματίες ζητούν άμεσες παρεμβάσεις για να λυθεί το πρόβλημα, και εκφράζουν φόβους ότι θα διογκωθεί για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, οπότε και αναμένεται κορύφωση της τουριστικής κίνησης.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου