ΤΟΠΙΚΑ

Κυριακάτικο λουκέτο από εφοριακούς -«τουρίστες» σε μαγαζί στο Βόλο

κυριακάτικο-λουκέτο-από-εφοριακούς-384254

Λουκέτο σε ιστορική καφετέρια στην παραλία της πόλης, κλείδωσαν Κυριακή μεσημέρι, εφοριακοί – «τουρίστες» που βρίσκονται από την Παρασκευή το μεσημέρι στο Βόλο, διενεργώντας ελέγχους σε καταστήματα εστίασης της πόλης, για την έκδοση αποδείξεων και την ύπαρξη μηχανημάτων POS. Με βερμούδες, t-shirt, σαγιονάρες και σακίδια, οι εφοριακοί – «τουρίστες», εμφανίζονται ως πελάτες των καταστημάτων και αιφνιδιάζουν…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Σάββατο το βράδυ, η παρέα των τριών… «τουριστών», βρέθηκε σε ιστορική καφετέρια στην παραλία του Βόλου. Επιασε τραπεζάκι και παρήγγειλε στο σερβιτόρο, που πήγε να τους πάρει παραγγελία…

Λίγη ώρα αργότερα κι αφού είχαν… «κόψει κίνηση», χωρίς να προκαλέσουν υποψίες, αποκάλυψαν την πραγματική τους ταυτότητα και προχώρησαν σε έλεγχο στα τραπεζάκια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκαν σχεδόν 30 τραπεζάκια χωρίς απόδειξη και ο πέλεκυς έπεσε βαρύς.

Πρόστιμο τουλάχιστον 10.000 ευρώ και 48ωρο λουκέτο στο κατάστημα. Σημειώνεται ότι από πέρυσι τον Αύγουστο με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η μη έκδοση παραστατικών στοιχείων (αποδείξεων), σύμφωνα με το ν. 2523/1997 (μη έκδοση πλέον των δέκα παραστατικών στοιχείων ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, τα μη εκδοθέντα ή το μη εκδοθέν παραστατικό στοιχείο υπερβαίνει σε αξία τα πεντακόσια ευρώ), επισείει άμεση αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, καταστημάτων και επαγγελματικών εγκαταστάσεων για 48 ώρες.

Χθες, αν και Κυριακή, νωρίς το απόγευμα, έγινε η σφράγιση του καταστήματος, το οποίο θα παραμείνει κλειστό έως και την Τρίτη στις 4 το απόγευμα.

Οι υπεύθυνοι του καταστήματος ενημέρωναν το απόγευμα τους πελάτες τους, ότι το κατάστημα θα έκλεινε.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εφοριακοί – «τουρίστες» επέβαλλαν πρόστιμα και σε άλλα μαγαζιά του Βόλου για τη μη έκδοση αποδείξεων, όπως τσιπουράδικα, καφετέριες, μπαρ, η χθεσινή όμως περίπτωση ήταν η πιο σοβαρή.

Σημειώνεται ότι ήδη από τις αρχές Ιουλίου, στο πλαίσιο της υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου του έτους 2017, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε «την εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά».

Για τη διενέργεια των ελέγχων κρίθηκε αναγκαία η «επιστράτευση» εφοριακών, που εμφανίζονται ως πελάτες και φορώντας τα… καλοκαιρινά τους αντί για των γνωστών επίσημων ενδυμάτων που τους «πρόδιδαν». Οι έλεγχοι γίνονται σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα και θα συνεχιστούν έως και το Σεπτέμβριο, με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου