ΤΟΠΙΚΑ

Οικογένεια έμεινε χωρίς νερό για φέσια προηγούμενων

οικογένεια-έμεινε-χωρίς-νερό-για-φέσι-385172

Πονοκέφαλος για ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές, τα χρέη που άφησαν προηγούμενοι ενοικιαστές

«Αμαρτίες»… προηγούμενων καλείται να πληρώσει πενταμελής οικογένεια στον Βόλο, που είδε τις βρύσες στο σπίτι της να στερεύουν. Συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε διακοπή της υδροδότησης για χρέος 110 ευρώ, που άφησε… φέσι στον ιδιοκτήτη του ακινήτου που νοίκιασε η οικογένεια προηγούμενος ενοικιαστής. Απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΜΒ που έχουν αφήσει ενοικιαστές ακινήτων, δεν αποτελούν πονοκέφαλο μόνο για τους ιδιοκτήτες αλλά και για τους νέους ενοικιαστές των σπιτιών, που «χρεώνονται» καταναλώσεις άλλων, και κινδυνεύουν να μείνουν καλοκαιριάτικα χωρίς νερό.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πριν από λίγες ημέρες, οικογενειάρχης διαπίστωσε ότι ξαφνικά δεν είχε στάλα νερό στο σπίτι του. Απευθύνθηκε στη ΔΕΥΑΜΒ, απ’ όπου ενημερώθηκε ότι συνεργείο προχώρησε σε διακοπή, γιατί υπήρχε οφειλή 110 ευρώ και ότι για να έχει πάλι νερό, θα έπρεπε να πληρώσει το κόστος επανασύνδεσης και να κάνει διακανονισμό. Αναζητώντας τις αποδείξεις της ύδρευσης, ο οικογενειάρχης διαπίστωσε ότι από την ώρα που είχε νοικιάσει το σπίτι όπου μένει μαζί με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του, δεν είχε αφήσει σε εκκρεμότητα κάποιον λογαριασμό.

Βρήκε μετά από έρευνα -και σε συνεργασία και με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου- ότι το χρέος είχε αφήσει ο προηγούμενος ενοικιαστής, και έλαχε… σε εκείνον να του κόψουν το νερό.

Θα πρέπει είτε ο ίδιος να πληρώσει το ποσό και να του αφαιρεθεί από το ενοίκιο είτε ο ιδιοκτήτης να πληρώσει απευθείας το ποσό.

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική στην πόλη. Κι άλλοι ενοικιαστές κινδυνεύουν να μείνουν καλοκαιριάτικα χωρίς νερό για χρέη προηγούμενων…

Εσφιξαν λουριά από 1η Ιουνίου

Από τις αρχές Ιουνίου, με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, η ΔΕΥΑΜΒ προχωρά σε εβδομαδιαία βάση και ανά τομέα σε διακοπές νερού, σε όσους οφείλουν από δύο τρίμηνους λογαριασμούς και πάνω, ποσά άνω των 80 ευρώ και δεν είναι καταναλωτές που έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Κρίθηκε απαραίτητο, καθώς οι οφειλές καταναλωτών στα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ είχαν φθάσει σε υψηλά επίπεδα, παρά τη δυνατότητα διακανονισμών που προσφέρει η επιχείρηση για να μην προχωρά σε διακοπές νερού.

Ήδη μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες από την εφαρμογή του μέτρου, είχαν γίνει 550 διακοπές νερού, μόνο στο κέντρο του Βόλου. Πάνω από το 60%, περίπου 330 οφειλέτες, φρόντισαν να κάνουν διακανονισμό ή να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, και η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε επανασυνδέσεις.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται και την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα το διήμερο Τετάρτη 26 και Πέμπτη 27 Ιουλίου, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Ρήγα Φεραίου – Κουταρέλια – Αργοναυτών – Κ. Καρτάλη.

Προκαλούνται αδικίες

Ωστόσο το πρόγραμμα διακοπών νερού προκαλεί… αδικίες, όταν συνεπείς καταναλωτές που νοικιάζουν σπίτια, καλούνται να πληρώσουν χρέη προηγούμενων.

Τα φέσια που αφήνουν ενοικιαστές συνιστούν πονοκέφαλο για τους νέους νοικάρηδες. Αλλά και οικονομική πληγή ιδιοκτητών ακινήτων.

Ιδιοκτήτης 20 ακινήτων στον Βόλο, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ανέφερε ότι εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών ΔΕΚΟ που άφησαν τα προηγούμενα χρόνια ενοικιαστές του, έχει επωμιστεί κόστος όσο σχεδόν ένα ακίνητο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα διακοπών για απλήρωτους λογαριασμούς, από δύο τρίμηνα και πάνω έπρεπε να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα εδώ και χρόνια. «Αν η ΔΕΥΑΜΒ φρόντιζε να κόβει τις συνδέσεις όταν υπάρχουν δύο απλήρωτοι λογαριασμοί, δεν θα μαζεύονταν υπέρογκα χρέη, τα οποία επωμίζονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Για την επιχείρηση δεν υπάρχει επισφάλεια. Θα τα πάρει τα χρήματά της από τους ιδιοκτήτες. Άλλωστε κανένας ιδιοκτήτης ακινήτων δεν μπορεί να νοικιάσει σπίτι, μαγαζί, διαμέρισμα ή γραφείο αν δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο της ύδρευσης. Έτσι θα πληρώσει το λογαριασμό που του άφησε ο νοικάρης. Αν όμως γίνονταν οι διακοπές στον σωστό χρόνο, τότε ο ενοικιαστής θα αναγκάζονταν να πληρώσει τους λογαριασμούς και κάθε ιδιοκτήτης θα είχε γνώση του προβλήματος, ώστε να μη βρεθεί ξαφνικά με χρέη, ούτε να κινδυνεύει ο νέος ενοικιαστής να μείνει χωρίς νερό», ανέφερε ο ίδιος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου