ΤΟΠΙΚΑ

Εσφιξαν… λουριά στο δημοτικό ταμείο

εσφιξαν-λουριά-στο-δημοτικό-ταμείο-386220

Ηλεκτρονικά ή με επιταγές οι πληρωμές, και καταμέτρηση κάθε μήνα

Capital control… στο ύψος των οικονομικών συναλλαγών σε μετρητά, δημιουργία «μικρού ταμείου» και αυστηρός τακτικός έλεγχος στα δημοτικά ταμεία… Το ταμειακό έλλειμμα ύψους 270.000 ευρώ που αποκαλύφθηκε πέρυσι τον Ιούνιο στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Βόλου, μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο του εκτελούντα χρέη Δημάρχου, Θάνου Θεοδώρου, είχε ως αποτέλεσμα να ληφθούν νέα μέτρα για την αποφυγή στο μέλλον φαινομένων υπεξαίρεσης δημοτικού χρήματος.

Όπως είναι γνωστό, τον προηγούμενο Ιούνιο στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Θεοδώρου είχε αποκαλύψει υπόθεση με έλλειμμα ύψους 270.000 ευρώ στο δημοτικό ταμείο Βόλου, από τον ταμία και έναν ακόμη υπάλληλο οι οποίοι μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους. Είχαν κληθεί ορκωτοί λογιστές για τον προσδιορισμό του χρηματικού ποσού που έλειπε, διενεργήθηκε ένορκη διοικητική εξέταση και ο φάκελος της υπόθεσης κατέληξε στον εισαγγελέα. Η πειθαρχική διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ανεξάρτητα πάντως από την εξέλιξη της διαδικασίας, στην Οικονομική Υπηρεσία τα… λουριά «έσφιξαν».

Απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχ. Μιτζικού για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη βελτίωση της λειτουργίας του δημοτικού ταμείου, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα υπεξαίρεσης δημοτικού χρήματος, ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Ανδρέας Ζέρβας, αναφέρεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Στον απόηχο της υπόθεσης, ορίστηκε ότι όλες οι πληρωμές άνω των 200 ευρώ γίνονται με επιταγές ή ηλεκτρονικά. Επίσης όλες οι εισπράξεις από 200 ευρώ και πάνω κατατίθενται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς του δήμου, και κάθε Παρασκευή ο δήμος διενεργεί τις πληρωμές του.

Για την κάλυψη μικρών αναγκών έχει δημιουργηθεί μικρό ταμείο. Μέσα από αυτό γίνονται πληρωμές σε μετρητά έως 200 ευρώ. Το ποσό του μικρού ταμείου δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ και συμπληρώνεται όταν πλησιάζει η εξάντλησή του με επιταγή στο όνομα του ταμία.

Επιπλέον υπάρχει έλεγχος στο δημόσιο λογιστικό όλων των εγγράφων σε μηνιαία βάση. Στο κλείσιμο του μήνα καταχωρούνται όλες οι ταμειακές πράξεις έγκαιρα ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα συμφωνίας με το Διπλογραφικό Τμήμα, και η καταμέτρηση του ταμείου γίνεται σε μηνιαία βάση.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου