ΤΟΠΙΚΑ

Εισβολή Τερμίτα στο «Κορδάτος»

εισβολή-τερμίτα-στο-κορδάτος-386401

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΩΣΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ

Μία ακόμη πρόκληση από μέλη της «κατάληψης Τερμίτα» που αντιδρούν στην κατεδάφιση εγκαταλελειμμένων κτηρίων στα Παλιά, όπου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρόκειται να δημιουργήσει τη νέα πανεπιστημιούπολη, με δύο νέα συγκροτήματα κτηρίων προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ. Χθες, εισέβαλαν στο αμφιθέατρο Γιάννης Κορδάτος και διέκοψαν την τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης. Το θέμα με τα επεισόδια στο Π.Θ. πάντως παίρνει διαστάσεις: αναμένεται να τεθεί και στη Βουλή, στη σημερινή συνεδρίασή της.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την ώρα που στο βήμα βρισκόταν ο αναπληρωτής του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου και πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, Διονύσης Βαβουγιός, απευθύνοντας χαιρετισμό προς τους αποφοίτους και τους γονείς και φίλους τους, που βρίσκονταν στο αμφιθέατρο για να χειροκροτήσουν τους νέους επιστήμονες, το πανηγυρικό κλίμα διέκοψαν μέλη της κατάληψης Τερμίτα.

Ανέβηκαν στο εξώστη και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να ρίχνουν φέιγ βολάν. «Ραντεβού στους εφιάλτες σας», έγραφαν τα φέιγ βολάν που κατέληξαν στους διαδρόμους του αμφιθεάτρου, δίπλα από τα κομφετί των πανηγυρισμών της ορκωμοσίας.

Κάποιοι γονείς πήγαν να αντιδράσουν, παρενέβη όμως ο κ. Βαβουγιός, ο οποίος συνέστησε σε αποφοίτους και συγγενείς να παραμείνουν ψύχραιμοι στις θέσεις τους, και προκάλεσε τους αντιδρώντες να ανέβουν στο βήμα και να μιλήσουν.

Οι δεύτεροι έφυγαν, και το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν. «Είπαμε σε αποφοίτους και συγγενείς ότι στο πανεπιστήμιο υπάρχει ελευθερία λόγου και είναι χώρος για την κατάθεση επιχειρημάτων. Συστήσαμε δε, να ανέχονται στον λόγο τους απόψεις και να ακούν επιχειρήματα. Βεβαίως ο συγκεκριμένος τρόπος που επέλεξαν οι Τερμίτα δεν είναι ο καλύτερος για να περάσουν τις θέσεις τους. Ιδίως στο συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, όπου γινόταν η τελετή ορκωμοσίας και είχε ως αποτέλεσμα να ξαφνιαστούν οι γονείς», δήλωσε στον απόηχο του επεισοδίου, ο κ. Βαβουγιός.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι

Στο περιθώριο της χθεσινής κινητοποίησης των εργαζομένων στον επισιτισμό, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Μαργετάκης, σχολίασε τα επεισόδια με τον τραυματισμό υπαλλήλου στο τμήμα του Πρωτοκόλλου:

«Αυτές οι δράσεις δεν έχουν καμία σχέση με το εργατικό λαϊκό κίνημα που παλεύει για ένα Πανεπιστήμιο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι καταδικαστέες από την πλευρά μας, κινήσεις, και τονίζουμε ιδιαίτερα το γεγονός του τραυματισμού της συναδέλφισσάς μας και γενικά τέτοιες κινήσεις είναι καταδικαστέες».

Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε ότι σε μελλοντική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου θα εξεταστεί η πιθανότητα λήψης μέτρων από την πλευρά του συλλόγου για την προστασία των εργαζομένων από ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

Ο τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ

Για τα έκτροπα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο γραμματέας της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Σακκόπουλος, ενημέρωσε τον τομέα Παιδείας και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Μάλιστα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και υπεύθυνος για τον νομό, Ανδρέας Λοβέρδος, πρόκειται να κάνει παρέμβαση για το θέμα σήμερα, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή.

Από τον τομέα Παιδείας του κόμματος εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Θλίψη και αποτροπιασμό προκαλούν τα χθεσινά έκτροπα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Αντιεξουσιαστές εισβάλλουν στα γραφεία της διοίκησης για να εμποδίσουν τη διαδικασία διενέργειας δημόσιου διαγωνισμού που αφορά σε κτήριο του Πανεπιστημίου το οποίο… έχουν καταλάβει εδώ και καιρό οι αντιεξουσιαστές.

Είναι σαφές ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι ανεκτά. Περιμένουμε ακόμα την αυτονόητη καταδίκη από τον υπουργό Παιδείας και το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός αν συντάσσονται με τον κ. Τόσκα, θεωρώντας το μεμονωμένο περιστατικό, παρόμοιο με τους πρόσφατους βανδαλισμούς στην Ερμού.

Ενέργειες του κοινού ποινικού δικαίου πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτεπάγγελτα από τους έχοντες την ευθύνη για την τήρηση της τάξης. Για να μη συγχέουν κάποιοι έντεχνα την έννοια του ασύλου με την ασυλία στην ανομία.

Εξίσου σημαντική είναι και η ενεργοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας για την πρόληψη και αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών, έχοντας βέβαια τη δυνατότητα αυτή από τον νομοθέτη.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να περιφρουρηθεί από την πολιτεία και την κοινωνία, να αφεθεί να αναπτυχθεί στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον και να αποτελέσει το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για φυγή προς τα εμπρός.

Δυστυχώς η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν δείχνει να συμμερίζεται αυτή την άποψη. Ίσως, επιλέγει τη σιωπή της συγκάλυψης.

Ο θόρυβος της κατακραυγής, όμως, είναι εκκωφαντικός».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου