ΤΟΠΙΚΑ

«Μπαρούτι» μύρισε στο Πανεπιστήμιο

μπαρούτι-μύρισε-στο-πανεπιστήμιο-388352

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ

«Μπαρούτι»… μύρισε χθες έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Πεδίο του Άρεως, όταν ομάδα μελών της «κατάληψης Τερμίτα», που προχθές «μπλόκαραν» διαγωνισμό του ιδρύματος για την κατεδάφιση κτηρίων στα Παλιά, προκειμένου στη θέση τους να στηθεί η νέα «πανεπιστημιούπολη» προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ, έδωσαν το παρών έξω από το αμφιθέατρο της Χωροταξίας, φωνάζοντας συνθήματα.

Την ώρα που μέσα στο αμφιθέατρο βρίσκονταν δεκάδες απόφοιτοι τμημάτων της Πολυτεχνικής, καθηγητές, συγγενείς και φίλοι φοιτητών για την τελετή ορκωμοσίας, ακούγονταν συνθήματα υπέρ της κατάληψης «Τερμίτα». Οι νεαροί δεν μπήκαν μέσα στο αμφιθέατρο, ωστόσο διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια σε όσους βρίσκονταν στους διαδρόμους του κτηρίου της Χωροταξίας και κόλλησαν δεκάδες αφίσες στο εσωτερικό και εξωτερικό του κτηρίου.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγη ώρα αργότερα και στη Θόλο του κτηρίου Παπαστράτος, όπου γινόταν η ορκωμοσία των αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα, μέλη της «κατάληψης Τερμίτα» κατέλαβαν την Τεχνική Υπηρεσία προκειμένου να μη γίνει ο διαγωνισμός για την κατεδάφιση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων στα Παλιά και στη συνέχεια έκαναν έφοδο στο τμήμα Πρωτοκόλλου σκίζοντας πρακτικά και φακέλους με προσφορές. Μία υπάλληλος που επιχείρησε να κλειδώσει σε συρτάρι τους φακέλους, δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε στο πόδι, και μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο.

Η ένταση, μία ημέρα μετά, δεν έδειξε να εκτονώνεται και το κλίμα φόβου φαίνεται να έχει «ριζώσει» μεταξύ των υπαλλήλων. Μέλη της κατάληψης συνέχισαν τη διαμαρτυρία για να μην κατεδαφιστούν τα κτήρια και την ίδια ώρα, η Πρυτανεία επιμένει ότι παραμένει σταθερή στον στόχο της. «Κάνουν επαναστατική γυμναστική. Εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί στον στόχο μας», ανέφερε ο πρύτανης Γιώργος Πετράκος, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο απώλειας έργου ύψους 55 εκατ. ευρώ, που θα αναβαθμίσει όχι μόνο την περιοχή των Παλαιών στον Βόλο, αλλά και την ίδια τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ψήφισμα Πολυτεχνικής Σχολής

Με αφορμή τα έκτροπα, η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

«Μία ομάδα ατόμων που αυτοαποκαλείται “Τερμίτα” πραγματοποίησε κατάληψη του κτηρίου Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εισέβαλε στο γραφείο Πρωτοκόλλου του Π.Θ. στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου (κτήριο Παπαστράτου) με σκοπό να αποτρέψει τον προγραμματισμένο δημόσιο διαγωνισμό που αφορούσε στο έργο ανέγερσης του νέου συγκροτήματος κτηρίων των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής, συνολικής έκτασης περίπου 32.000 τ.μ. και προϋπολογισμού 55 εκατομμυρίων ευρώ. Η Πολυτεχνική Σχολή καταδικάζει τις “φασίζουσες” μειοψηφίες που προσπαθούν να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου με βίαιο τρόπο που θυμίζει άλλες εποχές και ουσιαστικά στρέφεται ενάντια στους ίδιους τους φοιτητές. Είμαστε σταθεροί στην προσπάθεια ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσα από την αναβάθμιση των ερευνητικών και ακαδημαϊκών υποδομών της Πολυτεχνικής Σχολής. Η πολλαπλασιαστική επίδραση της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου στην κοινωνία και την οικονομία της πόλης του Βόλου, της Περιφέρειας και της χώρας είναι τόσο σημαντική και τόσο αναγκαία που δεν πρόκειται καμία αντιδημοκρατική προσπάθεια να την ακυρώσει. Το δίκαιο ενός καλύτερου εκπαιδευτικού “αύριο” για τα παιδιά μας είναι αδιαπραγμάτευτο και αποτελεί κυρίαρχο στόχο για τον οποίο αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις».

Το «Ποτάμι»

Σε ανακοίνωσή του, ο Τομέας Παιδείας του Ποταμιού κάνει λόγο για «μπαχαλάκηδες εναντίον Πανεπιστημίων» και αναφέρει:

«Οι γνωστοί-άγνωστοι μπαχαλάκηδες των Πανεπιστημίων κτύπησαν και πάλι. Αυτή τη φορά στον Βόλο προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τη διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού, που αφορούσε ένα κομβικό έργο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εισβάλοντας σε γραφεία του Πανεπιστημίου, σκίζοντας έγγραφα και τραυματίζοντας ελαφρά μια υπάλληλο. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που εμποδίζεται η αξιοποίηση της περιουσίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο στη σημερινή εποχή της έντονης κρατικής υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ) από συγκεκριμένες ομάδες, που είχαν βολευτεί σε ένα συγκεκριμένο καθεστώς ανοχής και ανομίας, εις βάρος όμως των συμφερόντων της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Καταρχάς περιμένουμε από τον υπουργό Παιδείας να καταδικάσει την εν λόγω ενέργεια, εκτός και αν και ο ίδιος είναι στη γραμμή του κ. Τόσκα περί ακόμη ενός μεμονωμένου γεγονότος… Επίσης καλούμε τον κ. Γαβρόγλου τουλάχιστον να επαναφέρει την προηγούμενη διάταξη στο προς κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, έτσι ώστε να προβλέπεται η αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας, όχι μόνο σε κακουργήματα και εγκλήματα κατά της ζωής, αλλά και σε πλημμελήματα.

Τέλος, θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε την επίσημη άποψη του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα: αν δηλαδή μετά από τέτοια επεισόδια η αστυνομία θα χρειάζεται ειδική άδεια για να επέμβει».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου