ΤΟΠΙΚΑ

Σφίγγουν λουριά σε ιδιοκτήτες ζώων

σφίγγουν-λουριά-σε-ιδιοκτήτες-ζώων-389597

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

Περίοδο χάριτος έως τέλος Αυγούστου για να τσιπάρουν τα ζώα τους έχουν οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων. Με την παρέλευση της προθεσμίας, κλιμάκια του Δήμου Βόλου θα ξεκινήσουν ελέγχους με scanner τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά, και σε περίπτωση που εντοπίζονται παραβάτες θα βεβαιώνονται σε βάρος των ιδιοκτητών ζώων «τσουχτερά» πρόστιμα, τα οποία θα βεβαιώνονται στην εφορία. Τις επόμενες ημέρες, η λίστα με τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων και τα πρόστιμα που επισύρουν οι παραβάσεις, θα φθάσουν στα χέρια κάθε καταναλωτή μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου όλοι να λάβουν γνώση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Αν καταφέρουμε να ελέγξουμε τα δεσποζόμενα, τα αδέσποτα θα είναι παιχνίδι», είπε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Νατάσσα Μορφογιάννη, στη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων του Δήμου Βόλου.

Η κ. Μορφογιάννη ζήτησε από τους προέδρους να ενημερώσουν άμεσα τους κατοίκους των χωριών για το τσιπάρισμα των δεσποζόμενων ζώων και τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη νομοθεσία, προκειμένου να μην τους επιβληθούν τα πρόστιμα που απορρέουν από τη νομοθεσία.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια, άμεσα θα ξεκινήσει εκστρατεία δωρεάν τσιπαρίσματος έως 650 δεσποζόμενων ζώων για όσους ιδιοκτήτες έχουν φορολογητέο εισόδημα από 10.000 ευρώ και κάτω και αδυνατούν να διαθέσουν 20 ευρώ που στοιχίζει περίπου το τσιπάρισμα των ζώων. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους.

Προηγουμένως, οι πρόεδροι θα πρέπει να φροντίσουν για την καταγραφή όλων των δεσποζόμενων στα όρια των περιοχών τους και να παραδώσουν τις λίστες στον δήμο που θα αναλάβει σε συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία και ενδεχομένως την ΕΛ.ΑΣ. να ξεκινήσουν ελέγχους από 1η Σεπτεμβρίου.

«Όποιο ζώο εντοπίζεται χωρίς τσιπ θα περισυλλέγεται και θα οδηγείται στο καταφύγιο και θα επιβάλλεται πρόστιμο στον ιδιοκτήτη. Τα ψέματα τελείωσαν. Έχουμε χάσει τον ύπνο μας με τα αδέσποτα, πρόβλημα που δημιουργείται από την εγκατάλειψη δεσποζόμενων», σημείωσε η κ. Μορφογιάννη.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται, όπως σημείωσε η κ. Μορφογιάννη και επιβεβαίωσαν οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, σε Μακρινίτσα και Πορταριά. «Γίνεται πάρτι. Στην Πορταριά είχαμε περισυλλέξει όλα τα αδέσποτα και προχθές εμφανίστηκαν άλλα δέκα», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόβλημα εντοπίζεται και στην Πλατεία του Αγίου Λαυρεντίου, όπου υπάρχει ολόκληρη αγέλη, αλλά και στον Άγιο Ονούφριο όπου χθες εμφανίστηκαν επίσης έξι νέα αδέσποτα.

Η ίδια αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις δεσποζόμενων που εντοπίστηκαν χθες στην περιοχή του λιμανιού του Βόλου από Καλαμάτα και στην περιοχή του Δημαρχείου από Βολιώτη ιδιοκτήτη. Επίσης μνεία έκανε και στα «ταξίδια» αδέσποτων από νομό σε νομό, που αποτελούν μάστιγα για την περιοχή του Δήμου Βόλου, ο οποίος έχει καταντήσει… υποδοχέας αδέσποτων από Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Τα πρόστιμα

Οι ποινές που ο ν. 4039/2012 ορίζει και επιβάλλει:

  • Παράλειψη σήμανσης με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ): 300 ευρώ
  • Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου: 300 ευρώ
  • Εγκατάλειψη του ζώου: 300 ευρώ
  • Παράλειψη καθαρισμού από περιττώματα ζώου: 100 ευρώ
  • Παράλειψη κονκάρδας εμβολιασμού: 100 ευρώ
  • Παράλειψη λήψης μέτρων περιπάτου του ζώου: 300 ευρώ
  • Πρόκληση ζημιών από το ζώο: 300 ευρώ
  • Παράλειψη ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας: 300 ευρώ
  • Κακοποίηση ζώου ή κοινοποίηση πράξης βίας: 30.000 ευρώ

Οι παραβάτες όλων των παραπάνω διατάξεων του ν. 4039/2012 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ καθώς και διοικητικό πρόστιμο.

Σύμφωνα με το ν. 4039/2012 επιτρέπεται η διατήρηση ζώου υπό τους όρους :

Σε Πολυκατοικία

· Να διαμένουν στο διαμέρισμα και όχι σε κοινόχρηστους χώρους (βεράντα, πυλωτή, ταράτσα κλπ)

· Να τηρούνται διατάξεις για ώρες κοινής ησυχίας

· Να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας

· Να διαβιούν σε κοινόχρηστους χώρους μόνον με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συνδιοκτητών

· Να έχουν ψηφιακή (τσιπ) ταυτότητα

· Να τηρείται ο περιορισμός έως δύο ζώα σε διαμέρισμα εφόσον πρόκειται για σκύλο ή γάτα

Σε Μονοκατοικία επιτρέπεται η διαβίωση ζώων συντροφιάς ανεξαρτήτου αριθμού υπό τους όρους :

  • Να έχουν ψηφιακή (τσιπ) ταυτότητα
  • Να έχουν βιβλιάριο υγείας
  • Να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας των ζώων
  • Να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας
  • Να τηρούνται οι διατάξεις για ώρες κοινής ησυχίας

Παραβίαση των παραπάνω διατάξεων επιφέρουν πρόστιμο 300 ευρώ για την κάθε περίπτωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου