Με τη δική μου ματιά

με-τη-δική-μου-ματιά-415699

Γράφει η Ελένη Χάνου

Τα αποτελέσματα των νέων αναλύσεων δειγμάτων από ακτές του Παγασητικού βγήκαν για λογαριασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Και όπως και τα προηγούμενα, κατέδειξαν ότι οι ακτές της περιοχής δεν είναι απλώς καθαρές ή κατάλληλες για κολύμβηση. Τα νερά χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικής ποιότητας».

Άργησαν βεβαίως λίγο να βγουν τα νέα αποτελέσματα, για τα οποία η αλήθεια είναι ότι υπήρχε μία ανησυχία εξαιτίας της εικόνας που παρουσίαζε η θάλασσα από το φυτοπλαγκτόν. Και η καθυστέρηση οφείλεται στη γραφειοκρατία της έκδοσης των επίσημων αποτελεσμάτων, ώστε κανείς να μην αμφισβητεί το τελικό αποτέλεσμα.

Επιβεβαίωσαν πάντως την αρχική πρώτη εικόνα, ότι η ομολογουμένως αποκρουστική θέα της θάλασσας είναι απλώς ένα φυσικό φαινόμενο. Και λέγεται φυτοπλαγκτόν. Η άνθιση του οποίου είναι πολυπαραγοντική και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλιοφάνεια, τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και τις βροχοπτώσεις. Και είχαμε πολλές βροχοπτώσεις όλη την προηγούμενη περίοδο.

Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση των νερών κολύμβησης σε μικροβιακό φορτίο και άρα δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Για μία ακόμη φορά όμως, ακόμη και για το φυσικό όπως έλεγαν από την πρώτη στιγμή επιστήμονες φαινόμενο, στήθηκε ένα… γαϊτανάκι αναζήτησης ευθυνών. Κύριος ύποπτος… η ΔΕΥΑΜΒ και η προηγούμενη δυσλειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού.

Ορισμένοι, χωρίς στοιχεία, χωρίς επιστημονικές γνώσεις πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, επικαλούμενοι εκτιμήσεις, στοιχεία διεθνούς βιβλιογραφίας, έσπειραν ζιζάνια κόντρα στις επίσημες επιστημονικές απόψεις από χείλη αρμοδίων, και αποφάνθηκαν ότι για το φυσικό φαινόμενο υπαίτια είναι… για μία ακόμη φορά η ΔΕΥΑΜΒ.

Διαψεύστηκαν, όμως τα ζιζάνια έκαναν τη… δουλειά τους. Καλοκαιρινές τουριστικές επιχειρήσεις, που έχουν να παλέψουν με τα τερτίπια του καιρού, και δεν ήταν λίγα τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα, με τις εξετάσεις των μαθητών μέχρι να τελειώσουν, δέχθηκαν πλήγμα από τα όσα ειπώθηκαν από χείλη αναρμόδιων πάνω στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Δεν σκέφθηκε κανείς τους επαγγελματίες που παλεύουν για το μεροκάματο σε δύσκολες εποχές ούτε την τουριστική δυσφήμιση που προκαλείται κάθε φορά που η περιοχή παρουσιάζεται σαν… βόθρος, απλώς και μόνο για να έχουμε να κάνουμε αντιπολίτευση.

Αναγκαία η αντιπολίτευση και ο έλεγχος, όταν γίνονται σωστά και τεκμηριωμένα. Ορισμένοι δεν περίμεναν καν τα αποτελέσματα. Βγήκαν, μίλησαν και διαψεύστηκαν δύο ημέρες μετά. Δεν μπορούσαν να περιμένουν δύο ημέρες, πριν εκτεθούν και οι ίδιοι, και δημιουργήσουν προβλήματα στην τουριστική εικόνα της περιοχής, στην οποία και εκείνοι ζουν;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου