ΤΟΠΙΚΑ

Ξεσηκωμός στη Ν. Αγχιάλο για τα ειδοποιητήρια τελών ταφής

ξεσηκωμός-στη-ν-αγχιάλο-για-τα-ειδοποι-477384

Αποφασισμένοι να κινηθούν ακόμη και με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Δήμου Βόλου, για να αποτρέψουν μονομερείς εκταφές προσφιλών τους προσώπων από το κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, εμφανίζονται οι κάτοικοι της Ν. Αγχιάλου, που έχουν ξεσηκωθεί μετά τα… μπιλιετάκια που παρέλαβαν. Καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά από το 2013 τέλη ταφής ύψους 350 ευρώ, σε διαφορετική περίπτωση ο δήμος προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε μονομερείς εκταφές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες το πρωί, δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα αποδέκτες των ειδοποιητηρίων από τον δήμο, συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου.

Όπως κατήγγειλαν, επί σειρά ετών απευθύνονταν στον δήμο για να πληρώσουν τέλη ταφής, δεν μπορούσαν όμως γιατί τους έλεγαν ότι δεν υπήρχαν κατάλογοι. Πρόσφατα με ειδοποιητήρια, ο δήμος τους καλεί να πληρώσουν αναδρομικά από το 2013 τέλη ταφής, ύψους 350 ευρώ, ποσό δυσβάστακτο όπως τόνισαν εν μέσω οικονομικής κρίσης. Όπως ανέφεραν, προ Καλλικράτη πλήρωναν 20 ευρώ κάθε χρόνο και πλέον καλούνται να πληρώνουν 100 ευρώ ετησίως. Η αύξηση των τελών στο πενταπλάσιο όμως δεν συνοδεύεται και από ανταποδοτικές εργασίες, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται ότι το κοιμητήριο έχει αφεθεί στην τύχη του, χωρίς φύλαξη, καθαριότητα και φροντίδα.

Υποστηρίζουν ότι το κοιμητήριο της Ν. Αγχιάλου είναι δωρεά του αείμνηστου Αθανασίου Γεωργιάδη προς τους κατοίκους και «δεν διατίθεται για την επέκταση του κοιμητηρίου Κούκος που προφανώς ασφυκτιά». «Δεν θα δεχθούμε αναγκαστικές εκταφές των προσφιλών μας κεκοιμημένων, για να γίνει το κοιμητήριό μας παράρτημα», τονίζουν.

Οι κάτοικοι ζητούν να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Διεκδικούν να πληρώνουν τέλη 20 ευρώ το χρόνο για τα αναδρομικά και από φέτος και στο εξής 40 ευρώ τον χρόνο.

«Στο Κοιμητήριο δεν υπάρχει πρόβλημα χώρου για να προχωρήσουν σε αναγκαστικές εκταφές. Έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με τα τέλη που ζητά ο δήμος από τον κόσμο εν μέσω κρίσης και χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης καθαριότητα και φύλαξη στον χώρο», ανέφερε η κ. Αναστασία Ρουπακιά.

«Τα έγγραφα του δήμου έχουν προσβλητικό περιεχόμενο για τους δημότες. Μας θεωρούν μπαταχτσήδες, κακοπληρωτές. Όταν πηγαίναμε κάθε χρόνο και ζητούσαμε να πληρώσουμε μας έλεγαν ότι δεν έχουμε καταλόγους. Έρχονται εν μέσω κρίσης και ζητούν υπέρογκα ποσά. Κάθε οικογένεια δεν έχει μόνο ένα τάφο. Καταλαβαίνετε τι γίνεται. Μας δίνουν τελεσίγραφο», είπε από την πλευρά της η κ. Ευαγγελία Κρίκου. «Θέλουμε να ζούμε, να πεθαίνουμε και να τιμούμε τα προσφιλή μας πρόσωπα σύμφωνα με τον χριστιανικό μας πολιτισμό. Βρέθηκαν τρεις οικογένειες Γεωργιάδη, η μία εκ των οποίων δώρισε το νεκροταφείο αυτό να θάβονται δωρεάν όλοι οι Αγχιαλίτες, η κάθε οικογένεια να έχει τον οικογενειακό της τάφο εσαεί. Αυτό γίνεται 80 με 100 χρόνια και έρχονται να μας τα αλλάξουνε. Κάθε οικογένεια θέλουμε να έχει οικογενειακό τάφο», επεσήμανε ο κ. Ιωάννης Τερψιάδης.

«Μου ήρθε χαρτί να πάω να πληρώσω, αλλά δεν θα πάω πριν γίνει κάτι. Όταν ήρθαν εδώ τους είπα γιατί δεν μας τα ζήτησαν νωρίτερα; Έρχονται και ζητάνε χρήματα αναδρομικά. Δεν είναι σωστό», σημείωσε η κ. Σταματία Γραμματίκα.

«Στις 6 Μαρτίου 2017 έβγαλα τον πατέρα μου, τον παππού μου και τη γιαγιά μου. Το ψυχολογικό σοκ που πέρασα την ώρα που τους ρίχναμε στο χωνευτήρι γιατί δεν υπήρχε θυρίδα να αγοράσουμε, δεν περιγράφεται. Είχαν κάνει μόνο 30 θυρίδες και μας ζητούσαν να βγάλουμε τους νεκρούς μας, αλλά θυρίδες δεν είχανε. Το ψυχολογικό που πάθαμε εγώ και οι θείες μου, δεν λέγεται», περιέγραψε την εμπειρία της η κ. Ειρήνη Βογιατζάκη.

«Πήγα σε μια κηδεία και έψαχνα να βρω τον τάφο του πατέρα μου και δεν τον έβρισκα. Τον έβγαλαν χωρίς να με ειδοποιήσουν, να ρίξω ένα τρισάγιο στον τάφο του», ανέφερε από την πλευρά της με δάκρυα στα μάτια η κ. Ιουλία Παραμάνα.

Πλήθος εγγράφων

Οι κάτοικοι της Ν. Αγχιάλου, έχουν προχωρήσει σε πλήθος έγγραφων ενεργειών προς τον δήμο. Στις 22 Μαρτίου, με έγγραφό τους προς το δήμο, ζητούν επανεξέταση του ζητήματος. Στις 27 Μαρτίου καταθέτουν εξώδικη διαμαρτυρία-ένταση, στις 5 Απριλίου παρεμβαίνει για το θέμα ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, κ. Κων. Τζάερλης, και προχθές, 2 Μαΐου, κατατίθεται νέα αίτηση των κατοίκων για συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμος Βόλου

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που έχει δημιουργηθεί, ο αντιδήμαρχος κοιμητηρίων, Χρήστος Στεφόπουλος, ανέφερε ότι οι αντιδράσεις υποκινούνται για πολιτικούς λόγους κι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει απόφαση να μην πληρώνουν οι δημότες τα τέλη, γιατί δεν υφίσταται νομικά, και επιπλέον θα καταπέσει η απόφαση στον έλεγχο της Αποκεντρωμένης. «Το 2013 έγινε κανονισμός από τον Δήμο Βόλου που καθόριζε τα τέλη των κοιμητηρίων ανά πρώην δήμο. Στη θητεία Σκοτινιώτη δεν είχαν ενοχληθεί να πληρώσουν. Μάλιστα το 2014 λήφθηκε απόφαση–ντροπή του Δημοτικού Συμβουλίου για μείωση στο μισό των τελών κοιμητηρίου μόνο για τη Ν. Αγχίαλο, και μόνο για το 2014. Εμείς καταγράψαμε όλα τα περιφερειακά κοιμητήρια, αριθμήσαμε τα μνημεία, έγινε μηχανογράφηση και δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίσουν οι ίδιοι για τα προσφιλή τους πρόσωπα. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Ήδη, παραπάνω από τους μισούς έχουν πληρώσει, έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους», είπε ο κ. Στεφόπουλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου